Budi dio naše mreže
Izbornik

U grkokatoličkoj župi Lipovljani obilježen spomen na Gladomor nad ukrajinskim narodom

Lipovljani (IKA)

Ukrajinci u Hrvatskoj obilježili su spomen na Gladomor u mnogim grkokatoličkim župama Križevačke eparhije. U organizaciji Slavonskog dekanata Križevačke eparhije, održan je molitveni spomen na taj nemili događaj u četvrtak, 30. studenoga u Lipovljanima.

U župnoj crkvi sv. Ane križevački vladika Milan Stipić, zajedno s lipovljanskim župnikom i slavonskim dekanom o. Nikolom Stupjakom te svećenicima o. Aleksandrom Hmiljom iz Slavonskog Broda i o. Andrijem Lučinom iz Kaniže, služio je Panihidu – molitveni spomen za sve žrtve Gladomora.

Križevački vladika Stipić se u kratkoj besjedi spomenuo ove tragične stranice povijesti ukrajinskog naroda, pozvavši sve na molitvu za duše svih znanih i neznanih koji su stradali u toj tragediji. Nakon molitvenog spomena u crkvi uslijedilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća ispred spomenika Tarasu Ševčenku, ukrajinskom pjesniku, slikaru i grafičaru (1814. – 1861.) koji je osobito zaslužan za očuvanje ukrajinskog jezika i nacionalne svijesti. Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća, u prostoru društva „Karpati“ održano je kratko predavanje o Gladomoru koji je uz vizualnu prezentaciju održao o. Andrij Lučin.

Svake četvrte subote u mjesecu studenom, Ukrajinci u Ukrajini i iseljeništvu prisjećaju se sunarodnjaka koji su stradali u Gladomoru (Holodomoru) 1932./1933. godine, a koje je sustavno sprovodila tadašnja sovjetska vlast na čelu s Josipom Staljinom.

Sovjetski komunistički režim organizirao je i izazvao umjetnu glad na području Ukrajine uslijed koje je od gladi umrlo više milijuna Ukrajinaca. Uz druge rusko-sovjetske mjere kao što je zabrana ukrajinskog jezika i nasilna rusifikacija naroda, Gladomor je bio još jedan težak udarac povijesnoj sudbini ukrajinskoga naroda. Oružane snage odnosile su iz ukrajinskih sela i gradova hranu, granice su bile zatvorene, a sve se to čuvalo u velikoj tajnosti. Uz Gladomor i rusifikaciju, režim je provodio masovna uhićenja, namještena suđenja, pogubljenja i deportacije u Sibir, a Ukrajinska grkokatolička Crkva je stavljena izvan zakona te joj je konfiscirana sva imovina. Brojni su biskupi i svećenici stradali u tom vremenu. Ipak, danas je istina o Gladomoru u svijetu pravedno ugledala svjetlo dana te su mnogi parlamenti po svijetu, pa i Hrvatski sabor ove godine, Gladomor priznali kao genocid nad ukrajinskim narodom.