Budi dio naše mreže
Izbornik

U grkokatoličkoj župi Petrovci proslavljen crkveni god

Petrovci (IKA)

Grkokatolička župa Pokrova Presvete Bogorodice proslavila je u nedjelju 3. listopada po 185. put svoj crkveni god – kirbaj.

Blagdan Marijina pokrova slavi se prema istočnoj tradiciji 1. listopada, no svečanija proslava ovoga blagdana već 51 godinu u župi Petrovci prenosi se na prvu nedjelju u listopadu.

Na uočnicu blagdana pjevano večernje služio je preč. Danijel Hranilović, ekonom Križevačke eparhije, a euharistijsko slavlje proslave Bogorodičina Pokrova predvodio je mitroforni protojerej doc. dr. sc. Taras Barščevski v.d. pročelnika Katedre Svetog pisma Novog zavjeta KBF-a u Zagrebu uz koncelebraciju ekonoma Križevačke eparhije o. Danijela Hranilovića i sedmorice grkokatoličkih svećenika pastoralno djelatnih u Srijemu.

O. Taras propovijed je počeo s kondakom blagdana, te nastavio promišljajući o Mariji moliteljici, o njenoj prisutnosti u Crkvi. Ona je tu, uvijek s nama, među nama. Crkva proslavljena i Crkva zemaljska nisu dvije razdvojene stvarnosti, Marija nije negdje nad nama, ona je s nama i nevidljivo se za nas moli Bogu. Ona je na čelu veličanstvene povorke molitelja pred licem Svevišnjega, a povorku čine svi članovi Crkve ove zemaljske i one nebeske.

Blagdan Pokrova slavi upravo objavu te velike istine kada se prigodom opsade Carigrada od strane Saracena Bogorodica ukazala na carskim vratima hrama. Ulazeći posred molitelja, praćena likovima Ivana Krstitelja i Ivana Bogoslova (apostola i evanđeliste), pala je ničice pred oltarom i molila zalijevajući svoje prošnje suzama. Na koncu je ustala i skinula s glave svoj blistavi prekrivač (maforion) i rasprostrla ga nad narodom kao znak izmoljene zaštite i utjehe.

Bogomajčinstvo, djevičanstvo i zastupništvo/pokroviteljstvo tri su Marijina uresa od Boga darovana koje Istočna Crkva s velikom pobožnošću časti. Marijinoj zaštiti/pokroviteljstvu povjereni su brojni narodi. Pokrov Presvete Bogorodice državni je blagdan u današnjoj Ukrajini.

No Marijinoj zaštiti utječemo se prvenstveno radi obrane duše od zamki Zloga, koje prethodi svakom zemaljskom zlu kojim čovjek širi zlo svijetom. Oružje i štit vjere o kojima piše sv. Pavao apostol očuvali su Presvetu Bogorodicu Milosti punom u borbi protiv Zvijeri (usp. Knjiga Otkrivenja). Ostati u Božjoj milosti i pobijediti navale Zloga, u tome nam pomaže Marijin zagovor, zaštita, njezina majčinska blizina, kako bismo oslobođeni zla u vlastitom srcu, mogli činiti dobro i svjedočiti svijetu Riječ Istine, Isusa Krista.

Petrovački župnik i biskupski vikar mr.sc. Vladimir Sedlak pozdravio je domaće i hodočasnike na koncu liturgijskog slavlja, te zahvalio propovjedniku o. Tarasu za prelijepi, ikonopisni stil, kojim je u propovijedi približio lik Majke našega Gospodina i Majke naše kao zagovornice i pokroviteljice duhovnih sinova i kćeri koja se njoj utječu. U duhu Petrove propovijedi na Pedesetnicu i oca Tarasa nazočni su čuli i razumjeli na svojim jezicima: rusinskom, ukrajinskom i hrvatskom, što je za propovjednika bilo jedno novo iskustvo, a za okupljene vjernike znak očinske i pastirske brige svećenika za Božji narod, istaknuo je župnik.

Završnim procesijskim ophodom oko crkve, koji se još naziva i „Otpust“ na blagdan patrona župe, uz ispunjene uvjete ispovijedi, pričesti i molitve na nakanu Sv. Oca, vjernici su mogli primiti potpuni oprost.