Budi dio naše mreže
Izbornik

U Hvaru proslavljen blagdan sv. Prospera

Hvar (IKA)

U Hvaru je 10. svibnja svečano proslavljen blagdan, suzaštitnika grada i Hvarske biskupije sv. Prospera, čije je zemne ostatke iz rimskih katakombi u Hvar donio hvarski biskup Trogiranin Ivan Andreis 1671. godine.

Hvarski vjernici blagdan sv. Prospera slave od 1674. godine kada je jednoglasnim odlukama Velikog vijeća i Kaptola s biskupom sveti Prosper proglašen suzaštitnikom garda i čitave biskupije. Mletački drvorezbar Michelangelo Albarini načinio je drvenu raku u koju je položeno svečeve tijelo, a koja je položena na oltar koji je na sadašnjem mjestu dao sagraditi biskup Andreis.

Hvarani su se svom svecu suzaštitniku molitvama posebno utjecali u teškim vremenima,  tako su se 1836. u doba kolere svecu usrdno molili i zavjetovali se da će za sv. Prospera načiniti mramornu raku, što je i učinjeno 1859. godine. Uz novu raku postavljena su dva kipa koji predstavljaju Vjeru i Postojanost. Na podnožju kipa Vjere zapisano je „Felicitati mvndi non credo“ (Sreći svijeta ne vjerujem), a na postolju kipa Postojanosti zapisano je „Adversitati mvndi non cedo“ (Pred protivštinama svijeta ne uzmičem). Najzaslužniji za nabavu nove rake i kipova bio je hvarski biskup Juraj Duboković iz poznate pitovsko-jelšanske obitelji.

Ovogodišnja crkvena proslava sv. Prospera počela je u četvrtak navečer uoči blagdana otvaranjem svečeve rake i pjevanom večernjom. Nakon obreda u katedrali na trgu pred katedralom Hvarska gradska glazba izvela je prigodni program. U petak, na blagdan, u katedrali je navečer svečanu misu predvodio hvarski biskup Petar Palić s kojim su suslavili umirovljeni biskup Slobodan Štambuk, župnik don Mili Plenković, te više svećenika i redovnika Hvarske biskupije.

Propovijed je biskup Štambu počeo stihovima Augusta Šenoe: „Oj, budi svoj!“ kako bi upozorio vjernike da se ugledaju u sv. Prospera koji je velik upravo zato što je bio svoj, osobito savjest koja ga je vodila i upućivala da i u najtežim trenucima života ostane svoj, odnosno vjeran svojim idealima i po cijenu života.

Mi danas slavimo sv. Prospera kao mučenika, ali moramo znati da je i on bio čovjek kao i mi, kao svi drugi ljudi. Međutim, po nečemu se ipak razlikovao od drugih, a to je njegova čvrsta odluka da svim svojim bićem služi Gospodinu. U tome je bio toliko hrabar i odlučan da je kao i mnogi drugi mučenici znao zadiviti i svoje progonitelje i mučitelje, istaknuo je biskup Štambuk i pozvao vjernike da se svojim djelovanjem i življenjem ugledaju u svog sveca suzaštitnika.

U nastavku propovijedi mons. Štambuk zazvao je svečevu pomoć za zdravlje naših obitelji i na poseban način za duhovne vrjednote u obiteljima bez kojih nema ni zdravog stanja duha u našem gradu. Također je zamolio svečevu pomoć i blagoslov za one koji obnašaju gradsku vlast te poželio da oni koji upravljaju gradom ne upravljaju nego da služe onima koji su ih izabrali. Završavajući propovijed biskup Štambuk izravno se obratio sv. Prosperu molbom: „Čuvaj, brani i blagoslovi grad Hvar i sve one koji u njemu žive!“

Nakon misnog slavlja vjernici su preko Trga sv. Stjepana sudjelovali u veličanstvenoj procesiji u kojoj su nošene relikvije svetaca zaštitnika grada sv. Stjepana i suzaštitnika sv. Prospera. Liturgijsko obredno pjevanje za misnog slavlja izvodio je katedralni zbor kojim je ravnala maestra Klara Milatić uz pratnju na orguljama maestra Tomija Domančića.

Ključne riječi:
Hvar prosper