Budi dio naše mreže
Izbornik

U Josipovcu održana duhovna obnova za mlade

Josipovac (IKA/TU DJOS)

Duhovna obnova za mlade s 18 navršenih godina i više, održana je u ponedjeljak, 26. veljače 2024. u Župi sv. Luke u Josipovcu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Duhovnu obnovu je predvodio duhovnik u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu vlč. Stjepan Matezović. Tema duhovne obnove bila je „Između neba i pakla. Borba za duše“. Vlč. Matezović je u nagovoru istaknuo kako je zamka Sotone upravo u tome što želi uvjeriti da se može imati kontrolu nad duhovnim bitkama koje se odvijaju u nama.

Kako bi prikazao da je to varka voditelj je iznio situacije koje su često vezane uz neke od ovisnosti gdje čovjek misli da se može kontrolirati – misli da može svojim snagama pobijediti neku od napasti, a ipak, kasnije padne pod njezinim pritiskom te uvidi da ipak nije jak onoliko koliko je mislio.

Nadalje, vlč. Matezović je istaknuo kako je u tim trenutcima važna krepost koju Sotona mrzi, a to je krepost poniznosti. To znači prepoznavanje vlastitih kvaliteta, ali jednako tako i mana. Upravo po tim manama Sotona napastuje. Potrebno je znati da Bog ima apsolutnu kontrolu nad stvarnosti duhovnog ratovanja, borbe za duše.

Bog dopušta Sotonina iskušenja iz dva razloga: prvo, nad određenim krepostima u kojima želi da se čovjek još snažnije istakne i drugo – jer je svojim slobodnim izborom otvorio vrata sotonskom utjecaju. U svakom slučaju borbe, potrebno je imati i pouzdanje, povjerenje u Isusovu moć i snagu. S Njim ići u svaku bitku.

Na pitanje koji alati mogu pomoći u tome da se zatvore vrata Sotoni vlč. Matezović je rekao: „Znati da je Sotona onaj koji nam želi zamagliti stvarnost. On će nas pokušat uvjeriti da nije onako kako to stvarno jest. Prema tome, potrebno je biti svjestan toga da Sotona želi zamagliti istinu. Meditacija – razmatranje nad Svetim pismom. Svaki dan odvojiti oko 15 minuta pred Božjom riječi i nad njom meditirati. Post, jer nas post oslobađa od navezanosti.“

Na kraju su mladi imali priliku postavljati pitanja te su kroz različita pitanja dobivali odgovore koji su osvijestili stvarnost duhovne bitke koja se odvija svakoga dana i odvijat će se sve dok postoji zemlja u ovakvom obliku u kakvom je sada.

Takvi susreti za mlade u Župi sv. Luke održavat će se svakog zadnjeg ponedjeljka u mjesecu. Slijedeći susret je 25. ožujka 2024. s početkom u 20:30. Tema će biti „Duhovno razlučivanje“, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.