Budi dio naše mreže
Izbornik

U Kalniku proslavljena svetkovina sv. Brcka

Kalnik (IKA)

Župa Kalnik proslavila je u četvrtak, 9. srpnja svetkovinu nebeskog zaštitnika sv. Brcka biskupa. Misno slavlje predvodio je domaći sin, mladomisnik Ivan Koretić u koncelebraciji sa svećenicima Križevačkog dekanata.

Mladomisnik Koretić u homiliji je temeljem liturgijskih čitanja govorio o praktičnom življenju kršćanske vjere, navodeći konkretne primjere međuljudskih odnosa.

Brcko je 397. naslijedio svetog Martina na biskupskoj stolici u Toursu. Bio je biskup Toursa gotovo pola stoljeća. Kad je ostario, zbog teške klevete morao je napustiti Tours i otići u Rim. Vratio se nakon sedam godina, oslobođen svake sumnje. Spoznao je svetost svojeg negdašnjeg učitelja i na Martinovom grobu podigao baziliku.

Dao je sagraditi mnoge crkve i osnovao brojne župe. Preminuo je 444. u Toursu i pokopan u Martinovoj bazilici. Zaštitnik je sudaca te mnogih naselja, župa i crkva diljem svijeta (posebno u Francuskoj i Engleskoj) i hrvatskih krajeva (Brckovljani, Kalnik, Donja i Gornja Brckovčina kod Križevaca).

Župa sv. Brcka biskupa u Kalniku proslavlja 502. godinu od posvete župne crkve Sv. Brcka biskupa, izvijestio je portal prigorski.hr.

Ključne riječi:
Ivan Koretić Kalnik sv. Brcko