Budi dio naše mreže
Izbornik

U Kanadi za svećenika zaređen Marko Bušić

Toronto (IKA)

Marko Bušić, Hrvat koji je rođen i odrastao u župi Hrvatskih Mučenika u Mississaugi, jedan je od petorice đakona koje je za svećenike u katedrali sv. Mihaela u Torontu u subotu, 11. svibnja zaredio torontski nadbiskup Francis Leo.

Marko je sin hrvatskih doseljenika Ante i Dragice Bušić koji su u Kanadu doselili iz okolice Đakova, a oboje su rođeni na Kupresu (BiH). Najmlađi je od šestero djece (četiri sestre i dva brata), a i njegov stariji brat Krešimir će u lipnju ove godine u Zagrebu biti zaređen za svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Marko je osnovnu i srednju školu pohađao u Mississaugi, a potom je diplomirao studij ekologije na Sveučilištu York pokraj Toronta. Kao dijete bio je ministrant u hrvatskoj župi Hrvatskih Mučenika u Mississaugi, sudjelovao je u svim aktivnostima mladih te kao član hrvatskih folklornih i sportskih grupa rado sudjelovao u svim okupljanjima i aktivnostima kanadskih Hrvata.

Marko je već s osam godina osjetio Božji poziv u svećeništvo, poziv koji će njegovati čitavoga života, zahvaljujući vjernom svjedočenju i potpori svojih roditelja, obitelji, brojnih svećenika i prijatelja. Na duhovnim vježbama za mlade 2013. godine Marko je ponovno oživio svoju duboku vjeru i poziv na svećeništvo. Ušao je u bogoslovno sjemenište u Torontu, što je omogućilo produbljivanje i rast njegovog poziva. U listopadu prošle godine za đakona je zaređen u rodnoj župi u Mississaugi.

Markovo svećeničko ređenje je događaj koji će duboko obilježiti život hrvatskih iseljenika u Kanadi, jer Hrvati koji su u Kanadu doselili ili su ondje rođeni, a svjesni su svojeg porijekla, duboko su u temelje svojeg života i života svojih obitelj ugradili ljubav prema Bogu i prema Crkvi.

Stariji brat Krešimir Bušić bit će zaređen za svećenika u Zagrebu 22. lipnja te će obojica slaviti svoje mlade mise (zajedno, kao braća) 14. srpnja u Father Kamber Parku u Mississaugi.