Budi dio naše mreže
Izbornik

U kapeli Corpus Domini proslavljena svetkovina sv. Franje Saleškoga

Zagreb (IKA)

Sestre Pohoda Marijina su u ponedjeljak 24. siječnja 2022., u kapeli Corpus Domini u Zagrrebu, svečano proslavile svetkovinu svoga utemeljitelja sv. Franje Saleškoga, kojom je započela Godina sv. Franje Saleškoga prigodom 400. obljetnice njegova preminuća.

Središnje slavlje euharistije predvodio je pavlin o. Marko Glogović, u zajedništvu s rektorom kapele preč. Vladom Razumom.

Na početku homilije o. Glogović rekao je vjernicima, koji su dupkom ispunili kapelu, da su se okupili da zahvale Gospodinu na daru velikoga sveca, Franje Saleškoga, koji je bio veliki duhovnik, dušobrižnik i humanitarac te se brinuo za sirotinju, sve siromašne, bijedne i napuštene.

Istaknuo je važnost slušanja Božje Riječi, jer je upravo ta Riječ učinila Franju Saleškog svetim i ta ista Riječ želi i sve ljude učiniti svetima.

Božja Riječ ima moć spasiti naše duše i učiniti nas svetima. A biti svet čovjek znači biti sretan čovjek. Božja Riječ baca svjetlo na naše živote i pokazuje nam put ostvarenja naše svetosti u svakodnevnim prilikama i nevoljama života. U njoj je i sv. Franjo nalazio svijetlo i nadahnuće za svoj život i djelovanje –ustvrdio je propovjednik.

„Svetost nije samo za sv. Franju Saleškoga, za vrijeme 16. stoljeća, ili za neke posebne ljude. Svetost je za svakoga od nas. Svi smo mi remek-djelo Božje i Bog tebe ljubi kao da si jednini i jedina na svijetu. Tako te voli, tako te grli, tako te drži u svojim rukama. Tako se veseli tvom napretku. Dao je svoga Sina da iskrvari za tebe na Golgoti. Kako te ne bi ljubio i kako te ne bi htio vidjeti svetoga i svetu“, poručio je o. Glogović.

Nadalje je rekao da se o sudbini svijeta odlučuje upravo u klauzuri samostana gdje sestre žive i mole te da se đavao svim silama trudi isprazniti samostane i svojim primamljivim ponudama spriječiti da mladi čuju Božji poziv i da se odluče na rad oko svetosti.

Pozvao je sve okupljene da se pod svaku cijenu bore za svetost, da nastoje biti vjerni Kristovi učenici koji se prepoznaju upravo po ljubavi. Ohrabrio ih je da u kušnjama i nevoljama života ne klonu duhom, jer Gospodin je taj koji ih vodi kroz oluje i koji će sve okrenuti na dobro.

Na kraju slavlja vjernici su imali priliku na trenutak se zaustaviti pred relikvijama sv. Franje Saleškoga i u tišini mu izraziti svoje osobne nakane i potrebe.

U slavlju su sudjelovali i bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu koji su predvodili pjevanje i posluživali kod oltara.

Proslavi svetkovine prethodila je trodnevna priprava od 21. do 23. siječnja koju su predvodili preč. Vlado Razum, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Ivan Grbešić i duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati vlč. Petar Mlakar. Napose svečan bio je posljednji dan trodnevnice, kada su se sestre spomenule 450. rođendana svoje suutemeljiteljice sv. Ivane Franciske de Chantal. Tom prilikom su uz preč. Razuma i vlč. Mlakara euharistiju slavili rektor Međubiskupijskog sjemeništa vlč. Matija Pavlaković te odgojitelj vlč. Luka Premelč, a sudjelovali su i sjemeništarci.

POTPUNI OPROST U JUBILEJSKOJ GODINI

Godina sv. Franje Saleškoga traje sve do 28. prosinca 2022., dana svečeva rođenja za nebo. Tom prigodom Apostolska pokorničarna omogućila je sestrama i svim vjernicima koji pohode kapelu Corpus Domini dobivanje potpunog oprosta uz uobičajene uvjete na sljedeće nadnevke:

  • Pohod Blažene Djevice Marije, 30. svibnja 2022.
  • Presveto Srce Isusovo, 24. lipnja 2022.
  • Ivana Franciska de Chantal, 12. kolovoza 2022.
  • Margareta Marija Alacoque, 16. listopada 2022.
  • Smrtni dan sv. Franje Saleškog i završetak jubileja, 28. prosinca 2022.