Budi dio naše mreže
Izbornik

U kapucinskoj crkvi prvi put održana Noć knjige

Osijek (IKA)

U kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku 23. travnja prvi put je u povodu proslave Uskrsa i manifestacije „Noć knjige“ održan program duhovne poezije i glazbe.

Uz domaćinstvo gvardijana Kapucinskoga samostana sv. Jakova fra Ante Pervana, nakon euharistijskoga slavlja predvođenog fra Krešimirom Borkovićem, večernji je program „Ja sam uskrsnuće i život!“ (Iv 11, 25-26) vodila Nevenka Špoljarić, prof., dopredsjednica Društva pjesnika „Antun Ivanošić“, a u programu su nastupili pjesnici spomenutoga Društva, Klapa „Zrinski“ uz vodstvo i ravnanje Jure Jurkovića, te s. Samuela Markanović (Družba Marijinih sestara čudotvorne medaljice u Osijeku) kao pratnja na klavijaturama. Program su u slavljeničko zajedništvo u uskrsnoj osmini osmislili N. Špoljarić i Silvio Vrček uz suradnju s gvardijanom Pervanom, a svečanost je otvorena pjesmom „Što da uzvratim Gospodinu“ (autor pok. kapucin fra Zvonko Marija Mirko Pšag) te nastavljena duhovnim skladbama i naposljetku završena duhovnom šansonom „Uskrsno jutro“ (M.Nardelli/J.Korner).

 

Pjevanje i sviranje skladno je nastavljano na kazivanje autorskih i stihova iz antologije duhovne poezije „Krist u hrvatskom pjesništvu“. U recitalu su sudjelovali Tatjana Mihaljević, Marija Jagec, Zdravka Pirel, Marija Erić, Vera Kozar, Smiljka Kakaš, Helena Kaladić, Zorislav Vidaković, N. Špoljarić, Dario Higi, Jadranka Reder, Smiljka Kakaš, Zdenka Petrović i Franjo Halusek. Publici su pjesnici naposljetku programa darivali skupnu osmu zbirku poezije „ivanošićevaca“ „Pjesnički kolOSijek“ te je svečanost u crkvi nastavljena zajedništvom s vjernicima u samostanskoj dvorani.

Ključne riječi:
kapucinski samostan Noć knjige