Budi dio naše mreže
Izbornik

U Koraću održan tradicionalni susret „Marina-Koraće“

Koraće (IKA)

Tradicionalni, jedanaesti u nizu, susret „Marina-Koraće“ održan je u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću u Bosanskoj Posavini od četvrtka 9. do nedjelje 12. svibnja.

Tridesetak mještana Općine Marina iz Splitsko-dalmatinske županija doputovalo je u Koraće osobnim automobilima u četvrtak 9. svibnja gdje su boravili u obiteljima nekoliko povratnika. Središnji događaj susreta bila je nedjeljna misa za sve poginule i nestale Koraćane, koju je u župnoj crkvi predvodio domaći sin fra Blažen Lipovac. Uz župnika fra Ivana Marića, koji je animirao pjevanje, suslavio je grkokatolički župnik u Derventi o. Franjo Sitnik. 

U propovijedi je fra Blažen pojasnio da su ljudi potrebni jedni drugima. „Isus želi da budemo skupa, da budemo malo stado. Isus je ‘ugazio’ u čovjekovu narav, njegovo djetinjstvo, strahove, izgnanstva, nevolje, patnje, čovjekovu radosti i očekivanja. Isus je postao čovjekom. Velika je to ljubav Božja prema svakome od nas. Originali smo Božji. Svako je ljudsko biće umjetnik Božjeg stvaranja koje treba otkrivati tu tajnu Božjega stvaranje. Pozvani smo na odgovornu slobodu, širiti riječi blagoslova i zahvalnosti, upoznavati Isusa i slijediti ga u konkretnom životu kao što su to činili apostoli. Gladni smo brata čovjeka. Dok smo bili oskudniji u materijalnim stvarima bili smo bliži jedni drugima. Zato vam zahvaljujem što svake godine dolazite na ove susreta. Tako pokazujete jedni drugima da nam je potrebna ta blizina susreta“, rekao je, uz ostalo, fra Blažen.

„Nemoj nikada izgubiti svoga brata. Traži ga ako je izgubljen. Dobro činite ljubav širite praštajte i jedini drugima uvijek pomažite“, zaključio je fra Blažen. Poslije mise okupljeni vjernici položili su svijeće i vijence te se pomolili kod spomen obilježja poginulim braniteljima Koraćanske bojne. Druženje su nastavili u crkvenom dvorištu gdje su članovi HKUD-a „Tamburica“ zapjevali i zaigrali kolo. Zatim je odigrana nogometna utakmice između NK „Sloga“ Koraće i NK „Pauk“ Marina. U župnoj dvorani održana je zajednička večera koji su priredili članovi HKUD-a Tamburica“.

„Ponosni smo danas posebno na naših 25 Koraćanskih vitezova koji su svoje živote ugradili u hrvatsku nezavisnost. Izgubili smo svoj teritorij, kuće su nam porušene, ali duša nam je ostala, nju  nam nitko ne može uzeti. Dok je nas i naših sinova, Koraće neće biti zaboravljeno. Zato hvala svima koja pomažu da ovi susreti doista bude tradicija“, rekao je na susretu načelnik Općine Marina Ante Mamut. Gosti iz Marine skladali su za tu prigodu pjesmu koju su otpjevali zajedno s članovima HKUD-a „Tamburica“. Susret su i ove godine organizirali Koraćani braća Davor i Jakov i Šimo Vrbat, koji žive u Marini te načelnik Općine Marina Ante Mamut.