Budi dio naše mreže
Izbornik

U Kričkama proslavljen blagdan Pokrova Presvete Bogorodice

Kričke (IKA)

Blagdan Pokrova Presvete Bogorodice proslavljen je u subotu 5. listopada u u grkokatoličkoj crkvi Kričkama u blizini Drniša liturgijom koju je predvodio ordinarij Križevačke eparhije mons. Milan Stipić.

„Ovo je blagdan zaštite Presvete Bogorodice koja je uvijek spremna zaštititi i čuvati kršćansku zajednicu, ali i sve ljude ovoga svijeta“, poručio je mons. Stipić u homiliji.

U slavlju su franjevce te domaće vjernike iz Kričaka i Drniša sudjelovali i hodočasnici iz Splita, Šibenika i iz Križevačke eparhije.

Grkokatolička crkva Pokrova u Kričkama sagrađena je u 19. stoljeću kao velika klasicistička trobrodna crkva s dva zvonika, po čemu je jedinstvena u ovom kraju. U Drugom svjetskom ratu kao i u Domovinskom ratu stradala je te je danas u tijeku njezina temeljita obnova. Crkva se nalazi pred postavljanjem krova, a obnavlja se zajedničkim sredstvima Križevačke eparhije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Župni dom pokraj crkve je obnovljen, a zajednica grkokatolika Dalmacije, raspršena po dalmatinskim gradovima, polako se ponovno redovito okuplja na bogoslužja u Splitu i prigodno u Kričkama.