Budi dio naše mreže
Izbornik

U Molvama proslavljen Marijanski hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije "Marija fest"

Molve (IKA)

Tradicionalni Marijanski hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije “Marija fest” održan je u nedjelju 13. listopada u župi Uznesenja BDM u Molvama. Organizatori susreta i ove godine bili su Nacionalni centar Udruge Vojske Bezgrešne i Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Ovogodišnji "Marija fest“ odvijao se o temi ,,Poštuj oca i majku”.

Svjedočanstva s okupljenima podijelili su bračni drugovi Suzana i Mišo Džeko te Judita Havaić. Nakon rada u grupama i igara na otvorenom na obližnjoj livadi nedaleko župne crkve, duhovni sadržaji za mlade u vidu ispita savjesti i ispovijedi, vodili su središnjem događaju dana, misi koju je predvodio apostolski administrator Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak.
Koncelebrirali su domaćin, župnik fra Zdravko Tuba, OFM Conv., i vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za mlade Varaždinske biskupije. Prije početka mise dobrodošlicu svima zaželio je fra Zdravko, podsjetivši na tradiciju Marija festa koja traje od 2003. godine. U homiliji okupljenim vjernicima u molvarskoj crkvi, među kojima je bio velik broj mladih, biskup Mrzljak je podsjetio na Dan zahvalnosti za Božja dobročinstva. Kazao je da na poseban način razmišljaju i zahvaljuju Bogu na svim plodovima zemlje.


„Nije sve samo na tome da čovjek stekne ono što mu je potrebno za život, već osim hrane za tijelo, potrebno je težiti za hranom za dušu. Crkva nas zato poziva da svake nedjelje budemo zajedno, dakako i više puta tjedno, da bismo nahranili svoju dušu. Čovjek ne živi samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz usta Gospodnjih. To je živa Božja riječ upravljena nama danas“, poručio je biskup Mrzljak.
U nastavku propovijedi razmatrao je nad odlomkom iz Evanđelja po Luki koje govori o Isusovom ozdravljenju desetorice gubavaca. Posebice je biskup naglasio početak čitanja “..dok je Isus putovao u Jeruzalem…”.
„Isus putuje, on je na putu. Više puta ćemo u Evanđelju čuti kako Isus putuje, ali on ima cilj svog putovanja – ide u Jeruzalem koji je u ono vrijeme bio središte židovske vjere. Znamo da će se u istom tom Jeruzalemu dogoditi ono najvažnije za ljudsko spasenje; Isusova muka, smrt i uskrsnuće. No, Isus ide svjesno prema tome cilju. Sigurno da se mi danas pitamo kakav je naš put i kuda uopće idemo. Isus je želio ostati s nama u Crkvi koja postaje vidljivi znak njegove prisutnosti na zemlji. Crkva je također na putu. Ona nije od ovoga svijeta, ali dolazi čovjeku. Dolazi onoj desetorici gubavaca, odbačenih i izoliranih iz društva. Crkva danas putuje kroz vrijeme, već gotovo 20 stoljeća i ima moć liječenja duša, svega onoga što ljude tišti. Mogli bismo govoriti o gubama današnjega čovjeka, a koje Crkva može izliječiti. Te gube mogu biti i u nama samima, ali Isus je taj koji liječi i pomaže. Zajedno s Crkvom i mi putujemo te imamo svoj cilj. Ne lutamo, već idemo prema Jeruzalemu, onom nebeskom. Često zaboravljamo na to, pa čovjek može i zastati na tom putu, možda i ne susresti Isusa koji ide ovim svijetom. Isus je prepoznao čovjekove brige i muke, poput ove desetorice gubavaca iz Evanđelja. Neki su to prepoznali, a neki nisu, baš kao i danas. Važno je vidjeti kako je Riječ koja izlazi iz Božjih usta važna te kako je ona hrana za naš život, ali i putokaz kojim trebamo ići. Ne samo da je Isus pokazao taj put, već je za sebe kazao da je on Put, Istina i Život. Čovjek se ponekad pita postoji li lakši put od ovoga koji nam je Isus pokazao. Često padnemo u napast misleći da postoji put koji je ugodniji i lakši, bez da se zamaramo time kamo nas i vodi li nas uopće negdje. Zato je taj nebeski Jeruzalem pred nama kao cilj kojem trebamo doći. Važno je ne zastati i malim koracima napredovati, to je put vjere“, rekao je biskup Mrzljak.


Na kraju mise fra Zdravko Tuba zahvalio je svim svećenicima i vjernicima na dolasku i pomoći oko organizacije “Marija festa”, dok je vlč. Tihomir Kosec predstavio godišnji plan Ureda za pastoral mladih. Spomenuo je brojne i zanimljive aktivnosti i događaje koje se nude mladima u Crkvi, poput Katehetsko-slavljeničkih susreta za srednjoškolce, studente i radničku mladež pod nazivom “Teologija tijela” koji se svakoga petka od 20 sati održavaju u varaždinskoj katedrali, zatim bdjenja Holywin uoči svetkovine Svih Svetih, Katoličkih malonogometnih turnira te druge događaje, koji će biti svojevrsna priprava za Susret hrvatske katoličke mladeži iduće godine u svibnju u Zagrebu. Sve informacije mladi mogu pronaći na web stranici Ureda za pastoral mladih, odnosno na Facebook i Instagram profilu.
Pjevanje na misi animirao je Zbor mladih Varaždinske biskupije, a nakon euharistijskog slavlja uslijedila je večer slavljenja pred Presvetim.

 

Ključne riječi:
Marija fest molve