Budi dio naše mreže
Izbornik

U Mozambiku otete stotine djece i mladih

Pemba (IKA)

U provinciji Cabo Delgado na sjeveru Mozambika brojne su otmice djece i mladih, izjavio je glasnogovornik Biskupije Pemba Kwiriwi Fonseca za papinsku zakladu Crkva u potrebi, prenosi Vatican News.

Teroristi regrutiraju dječake u vojnike a djevojčice tjeraju na prisilnu udaju i siluju te ih se „riješe“ kad od njih više nemaju koristi, rekao je Fonseca.

Sjever Mozambika od 2017. godine trpi napade džihadista, a prema mjesnim izvorima ubijeno je 2500 osoba i protjerano oko 750.000 ljudi. Ni stručnjaci nisu sigurni otkud i zašto dolaze naoružani teroristi, smatraju ih izdvojenim skupinama terorističkih milicija „Islamske države“, Al-Shabaaba i ostalih.

Nagađa se da imaju političke i ekonomske ciljeve, jer se na obali sjevernoga Mozambika planiraju velike bušotine za nalaženje nafte, jedan od najvećih investicijskih projekta u supsaharskoj Africi.

Fonseca napominje da su žrtve otmice često i crkveni djelatnici, tako su se u kolovozu prošle godine među desetinama otetih našle i Brazilka s. Eliane da Costa i njezina susestra.

Ključne riječi:
Mozambik otmice djece