Budi dio naše mreže
Izbornik

U Mozambiku s nestrpljenjem očekuju papu Franju

Rim (IKA)

Tijekom posjeta Zajednici sv. Egidija u Rimu mozambički predsjednik Filipe Nyusi osvrnuo se na očekivanja te afričke zemlje od posjeta pape Franje.

Papa od 4. do 10. rujna putuje u Mozambik, Madagaskar i Mauricijus gdje će posjetiti gradove Maputo, Antananarivo i Port Louis. U glavni grad Mozambika Maputo Sveti Otac stiže 4. rujna. Pozdravljajući Zajednicu sv. Egidija predsjednik Nyusi nazvao ju je „kućom mira i Mozambika“, podsjetivši kako su se upravo u toj zajednici od 1990. godine vodili pregovori koji su 4. listopada 1992. godine doveli do potpisivanja primirja između čelnika dviju zaraćenih strana – tadašnjega predsjednika države Joaquima Chissana i vođe gerilske skupine Renamo Afonsa Dhlakamaa, prenosi Vatican News.

Predsjednik Nyusi razgovarao je između ostalih s utemeljiteljem Zajednice Andreom Riccardijem i njezinim predsjednikom Marcom Impagliazzom. Novinare je pozvao da pišu o tome koliko Zajednica sv. Egidija znači za Mozambik. Osim posredovanja u pregovorima za nacionalno pomirenje, Predsjednik je spomenuo pomoć u liječenju oboljelih od AIDS-a kroz program Dream, te brojne projekte solidarnosti u korist stanovništva Mozambika. Zahvalio je Zajednici za konkretnu blizinu i solidarnost izraženu nakon razornoga ciklona Idaija koji je pogodio također Malavi i Zimbabve, a u kojemu je, samo u Mozambiku poginulo više od 600 osoba.