Budi dio naše mreže
Izbornik

U Neštinu proslavljen crkveni god

Neštin (IKA)

U crkvi sv. Ane u Neštinu, filijali Župe sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije u Čereviću u srijedu, 26. srpnja proslavljen je crkveni god i podijeljena je prva pričest.

Slavlje prve pričesti i proslavu crkvenog goda predvodio je župnik vlč. Luka Ivković, a prvu pričest primile su tri prvopričesnice: Ema Šmidt, Lidija Šmidt i Bojana Kozman. Na početku misnog slavlja bile su recitacije Eme i Lidije, dok je Bojana čitala molitvu vjernika.

U homiliji u kojoj se obraćao svim okupljenim vjernicima, a napose prvopričesnicama župnik je napomenuo tri važne stvari za vjernički život i ustrajnost na Kristovom putu. Povlačeći paralelu sa životom sv. Ane i Joakima rekao je: „Draga braćo i sestre, svaki vjernik, a napose današnji prvopričesnici trebaju imati, poput Ane i Joakima, otvoreno srce za Božje djelovanje. Njihov život je bio težak, a onda i još teži jer nisu imali potomstvo. Nisu se predavali i nisu klonuli duhom već su i dalje svoj život predavali Bogu. Osim potpunog predanja, u njihovu životu pa i u našem, ne smije izostati molitva. Otvoreno srce je bez molitve prazno. U molitvi se sjedinjujemo s Kristom. Molitva je važna, i ona treba biti na koljenima, ustrajna i jednostavna. I na kraju, treća važna stvar je ona koju smo čuli u drugom čitanju Poslanice Pavla Efežanima. Jačati se u Bogu i njegovoj snazi, posegnuti za opremom Božjom. A što je Božja oprema, nego sakramenti i molitva zajedno u otvorenosti srca djelovanju Božjega Duha. To je ono što je nama važno i spasonosno. Mi odrasli smo primjer i uzor našim prvopričesnicima. Mi smo oni koji trebamo štititi i pomagati malenima dok ne ojačaju, kako bi postali veliki mornari Kristova broda i zajedno s nama prispjeli u vječnu luku, Božje Kraljevstvo. Bog se objavio malenima, sakrio se od mudrih i umnih, da po njima objavi veličanstvena djela svoja. Stoga i mi zahvalimo Bogu koji je, kako smo čuli u Evanđelju, rekao učenicima: ‘ Blago vašim očima što vide i ušima što slušaju. … mnogi su željeli vidjeti šti vi gledate, ali ne vidješe…’ A zašto nisu vidjeli, jer im je srce otežalo u zemaljskim stvarima i bilo zatvoreno prema Bogu. Stoga, neka nam je uvijek na pameti imati otvoreno srce prema Božjem djelovanju, imati molitvu na usnama i krijepiti se u svetim sakramentima Božje ljubavi i okrepljenja, ispovijedi i pričesti.“

Na kraju misnog slavlja uslijedila je zajednička recitacija „Mi smo prvopričesnici“ i podjela prigodnih poklona prvopričesnicima. Nakon zajedničkog fotografiranja uslijedilo je druženje u obiteljskoj kući obitelji Feltan, koja je kao i prošle godine, u suradnji sa župnikom i roditeljima prvopričesnika, pripremila zakusku svim vjernicima. Misno slavlje animirali su združeni zborovi triju župa Čerević, Beočin i Srijemska Kamenica uz orguljašku pratnju stolara orguljaša Ivana Bera.