Budi dio naše mreže
Izbornik

U Nigeru džihadisti ubili više od stotine civila

Niamey (IKA)

U Nigeru su džihadisti u subotu 2. siječnja napali dva sela u jugozapadnoj pokrajini Tillabéri, pustinjskom dijelu između Malija i Burkine Faso, objavio je 8. siječnja Vatican News.

Riječ je o zabačenim selima Tchombangou i Zaroumdareye gdje su naoružani muškarci na stotinjak motocikala, pristigli iz Malija, ubili na desetke ljudi progoneći ih dok su bježali u svoje domove. Motocikli su upravo iz sigurnosnih razloga u toj pokrajini zabranjeni. Posijali su teror koji godinama prati trgovinu ljudima, oružjem i drogom između Malija, Nigera i Burkine Faso. Prema procjenama Ujedinjenih naroda tijekom 2019. godine u terorističkim napadima ubijeno je oko 4 tisuće osoba. Nasilje je rašireno kao i politička nestabilnost te loši životni uvjeti.

U toj gotovo potpuno muslimanskoj zemlji u prosincu je održan prvi krug predsjedničkih izbora. Luca Mainoldi, odgovoran za Afriku iz agencije Fides, u razgovoru je za Vatikanski radio prije svega istaknuo da je izborno razdoblje za teroriste čimbenik pojačavanja njihovih djela, te je podsjetio da je to i područje na kojem se miješaju stari i novi interesi. Osobito se osvrnuo na teritorijalne veze između Malija, Nigera i Burkine Faso te je podsjetio da nisu predaleko ni pobune u Kamerunu ili nasilje u Srednjoafričkoj Republici. Protagonisti nasilja, koje se nažalost ponavlja na tim područjima, mjesne su naoružane skupine koje su na razne načine povezane s međunarodnim skupinama. Naime, riječ je o širokom području na kojem terorizam upravlja krijumčarenjem s lokalnim interesima, no to se preklapa s planom geopolitičkih interesa u koje također ulaze dinamike vanjskih sila.

Novinar je također podsjetio da su politička nestabilnost i sukob u Maliju imali posljedice u drugim zemljama, kao da se nasilje koje je na određeni način obuzdala francuska intervencija „prelilo“ na okolna područja. Važno je prisjetiti se i Gadafija koji je, na svoj način, održavao određenu ravnotežu, pa i obećavajući, ovisno o prilikama, oružje ili neku pomoć. Može se raspravljati o njegovoj ulozi, ali njegov je odlazak sa scene bez sumnje dodatno pridonio nestabilnosti sjeverne Afrike i Sahela, objavio je Vatican News.

Teroristi su sela 120 kilometara sjeverno od glavnog grada Niameya napali usred dana, oko podne. Ubili su više od stotine ljudi, a još ih je oko 25 ozlijeđeno. Stanovništvo u tom području posljednjih godina izloženo je čestim ubojitim napadima, objavila je Agencija Fides.

Ključne riječi:
džihadisti Fides niger terorizam