Budi dio naše mreže
Izbornik

U Novom Gradu proslavljen blagdan zaštitnice – sv. Klare

Novi Grad (IKA)

Blagdan sv. Klare, zaštitnice Novog Grada u Bosanskoj Posavini, u Župi Imena Marijina u Svilaju kod Odžaka, proslavljen je u petak 11. kolovoza 2023. misom ispred kapelice sv. Klare na imanju obitelji Lekić.

Misu je predslavio upravitelj župa u Šumeću i u Kaniži kod Slavonskog Broda vlč. Davor Tomić.

Osvjetljavajući život i djelo sv. Klare, prve duhovne suradnice sv. Franje Asiškog, njezinu veličinu i ulogu u životu vjernika, vlč. Tomić u homiliji je naglasio da ona svojim životom i primjerom podsjeća da se njezin život isplatio te da je odnos vjernika s njom njihovo duhovno bogatstvo.

Posvijestio je da sv. Klara kao i svi drugi sveci upućuje na Boga. Pomoću nekoliko svjedočanstava pojasnio je zašto je ljudima potrebno da se utječu svecima, svojim zaštitnicima.

„Došli smo danas na ovo sveto mjesto obnoviti svoje prijateljstvo, poznanstvo sa sv. Klarom, zaštitnicom ovoga lijepog posavskog mjesta. Kao što su nam u životu potrebni odnosi s prijateljima, poznanicima, tako nam je potrebno poznavati i prijateljevati sa svecima, našim nebeskim zaštitnicima, jer nas oni štite s neba, upravljaju i uspravljaju prema Bogu“, rekao je uz ostalo vlč. Tomić.

Prisutne vjernike pozvao je da u životu uvijek nađu mjesta za sv. Klaru, da obnavljaju s njom prijateljstvo i poznanstvo, da joj iznose svoje molitve, brige i sve ono bitno.

Misu su suslavili domaći župnik fra Mladen Jozić te svećenici iz okolice: fra Jozo Puškarić, fra Blažen Lipovac, fra Zlatko Matanović i vlč. Pavo Brajnović. Pjevanje je predvodio zbor Župe Imena Marijina. U hladovini oko kapelice okupilo se 60-ak vjernika iz Novog Grada i okolnih mjesta u Bosanskoj Posavini.

Župnik Jozić zahvalio je vjernicima što su i ove godine došli u to malo svetište slaviti Boga i moliti zagovor sv. Klare, ponizne svetice, koja danas u svijetu ima oko 20 tisuća sljedbenica – klarisa.

Župnik je također na početku mise predvodio tradicionalni obred blagoslova polja.

Nakon mise, vjernici su zahvaljujući ugodnom ljetnom danu slavlje nastavili uz druženje i okrjepu koju je u svome dvorištu pripremio bračni par Dragan i Margit Lekić.

Supružnici su kapelicu sv. Klare podignuli na svom imanju 2009. godine, o 800. obljetnici osnutka franjevačkog reda.

Cilj gradnje te jedinstvene i jedine kapelice sv. Klare u Bosni i Hercegovini, čiji su inicijatori uz tadašnjeg župnika fra Filipa Karadžu bili supružnici Lekić, bio je da ta velika svetice Katoličke Crkve opet ujedini selo u kojem je, uz Hrvate, većina stanovništva pravoslavne vjere. Tako svake, pa i ove godine misi nazoči i nekoliko pravoslavaca.