Budi dio naše mreže
Izbornik

U Ogulinu održan križni put „Sedam kapelica“

Ogulin (IKA)

Križni put „Sedam kapelica“ održan je u Ogulinu na Veliki petak, 29. ožujka, nakon 90 godina.

Taj križni put kao dio duhovne i kulturne baštine ljudi ogulinskog kraja, obnovljen je zahvaljujući KUD-u Klek i umjetničkoj voditeljici Nikolini Luketić Delija. Križni put prati 7 kapelica po ogulinskim četvrtima i prigradskim naseljima u dužini 10 kilometara. U njemu je sudjelovalo preko 200 sudionika od čega 80 članova KUD-a Klek u korizmenim i svečanim nošnjama. Kod svake kapelice pjevali su ogulinski napjev „Puče moj“ dok su se križonoše izmjenjivale. Molitvu su predvodile Ana Vrankić i Anđelka Salopek, a pjesmu je izvodio Vokalni ansambl KUD-a.

Križni je put započeo ispred župne crkve Svetoga Križa blagoslovom župnika vlč. Nikole Prša te nastavio do kapelice sv. Bernardina kod ogulinskog kaštela, zatim kapelice sv. Ane na Svetom Petru, kapelice Krista Kralja u samostanu Franje Asiškog na Prapućama, kapelice sv. Vida kod kružnog toka, sv. Mihovila na Boštu, sv. Roka u Lomostu te kipa Majke Božje u Lomostu.

Uslijedio je povratak do župne crkve na početak obreda Muke Gospodnje.  Križonoše su bili Josip Bertović, Milan Neralić, Darko Domitrović, Tomislav Grkinić, Josip Šibarić, Branko Rumenović, Odin Rupčić i Luka Puškarić. Sudionicima križnog puta okrjepu su pružili u franjevačkom samostanu, na Boštu te DPD Sv. Rok u Lomostu.