Budi dio naše mreže
Izbornik

U Osijeku započeo Festival Ars sacra

Osijek (IKA/TU)

Međunarodni Festival Ars Sacra po prvi put se, od 12. do 20. rujna, održava u Osijeku. Program je započeo u subotu 12. rujna danom otvorenih crkava.

Tijekom cijeloga dana zainteresirani su mogli posjetiti crkvu sv. Mihaela arkanđela, franjevačku crkvu Svetoga Križa, konkatedralu sv. Petra i Pavla, kapucinski Samostan sv. Jakova, kapelu sv. Roka te, u Donjem gradu, crkvu Preslavnoga Imena Marijina i crkvu Gospe Snježne.

U večernjim satima kroz crkve u Tvrđi Osječane je provela povjesničarka umjetnosti i sveučilišna predavačica s Akademije za umjetnost i kulturu doc. dr. sc. Margareta Turkalj Podmanicki, autorica knjige „Barokna sakralna arhitektura Đakovačko-osječke nadbiskupije“.

Riječ je o crkvi sv. Mihaela arkanđela, koju su podignuli isusovci, i franjevačkoj crkvi Svetoga Križa, koju mnogi Osječani zbog štovanja sv. Antuna Padovanskog nazivaju upravo po njemu.

U nedjelju, 13. rujna u franjevačkoj crkvi je u suradnji Festivala Ars Sacra i novoga glazbenog projekta u gradu Osijeku – „orgOS“ održan koncert akademske glazbenice Zrinke Posavec i Katarine Javora. Na koncertu su izvedene nove skladbe pisane na tekstove iz kantuala fratra Ivana Vlahovića Kapušvarca (Našice, 1737.).

Ključne riječi:
Ars sacra Festival