Budi dio naše mreže
Izbornik

U Osijeku završena trodnevnica uoči blagdana sv. Antuna Padovanskog

Osijek (IKA)

Franjevački samostan sv. Križa u Tvrđi na blagdan sv. Antuna Padovanskog, 13. lipnja, najveće je proštenište vjernika Osijeka i okolice te je tradicionalno u crkvi održana trodnevna duhovna priprava koju je ove godine, od 10. do 12. lipnja, vodio fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Sarajevu.

U predvečerje je počinjala molitva krunice, potom pobožnost sv. Antunu ispred svečeva kipa na pokrajnjem oltaru i duhovni nagovor te euharistijsko slavlje koje je predvodio i uz tematske propovijedi vjernike duhovno vodio franjevac Pavić, a Presveto Srce Isusovo proslavljeno je naposljetku klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu i završeno pojedinačnim blagoslovom.

Blagdan miljenika Božjega sv. Antuna

Posebno svečano bilo je na svetkovinu Bezgrješnog Srca Marijina u subotu kada je program duhovne obnove (uz mogućnost svete ispovijedi) trajao već od 17 do 19.30 te pobožnost vodio fra Anto Barišić, a nakon slavljenja uočnice uz blagdan „sveca svega svijeta“ predslavitelj je s vjernicima molio pred procesijskim križem i udijelio misni blagoslov. Tijekom uočnice u liturgijskom pjevanju sudjelovao je domaći zbor crkve sv. Križa s trećoredcima iz Tvrđe i časnim bratom Miroslavom Petracom (pjevao psalam), a pjevanjem je orguljski pratila Ivka Kaurinović.
„Za blagdan miljenika Božjega sv. Antuna, velikoga sveca, imali smo blagdanski uvod Presveto Srce Isusovo i danas Bezgrješno Srce Marijino, svete dane uoči sutrašnjeg ‘Srca Antunova’. Mi se sv. Antunu ne molimo kao čovjeku, nego se klanjamo Isusu koji je u njemu bio prisutan; uzoru, svjetioniku vjere jer u njemu vidimo Krista. Budite sveti! Budite, dakle, savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski (Mt 5, 48). Po krštenju smo napravili prvi korak i cijeloga života trebali bismo koračati prema svetosti”, kazao je fra Damir.

Neka svaka kuća ima Gospino svetište, vratimo molitvu u naše obitelji

“Dug je to proces, putovanje. Tijekom mojega istraživanja životopisa svetaca i pisanja o svecima za Svjetlo riječi uočio sam kako su barem dvije stvari svim svecima zajedničke – žive od svete mise, Euharistije, kruha kojim su se hranili; i žive od pobožnosti Majci Mariji, neizmjerno ljubeći Blaženu Djevicu Mariju… Lađa Katoličke Crkve počiva na dvama stupovima, a to su sveta hostija i BDM“, kazao je fra Damir Pavić, među ostalim u duhovnom poticaju promišljajući o dvama srcima,  „poniznomu Marijinom majčinskom Srcu koje skupa s Isusovim kuca za nas i vodi k spasenju kojeg nema bez Majke posrednice svake milosti koju Bog želi dati“ i poručivši: „Neka svaka kuća ima Gospino svetište te, ugledajući se u Majku, vratimo molitvu u naše obitelji!”
“Dopustimo BDM da nas vodi k Isusu.“ Uvodeći u misno slavlje uočnice, Pavić je podsjetio da ova trodnevnica i proslava Antunova treba poslužiti biti nam kristoliki i kristonosci, „da izglačamo svoju sliku o sebi i da odsijevamo bez grijeha, zrcalimo se na sliku Božju“ te je u propovijedi promišljao o sv. Antunu, približujući vjernicima njegov život kroz razmatranje svečeva jezika i spasonosnoga govora zbog kojega su Antuna nazvali „pisaljka Duha Svetoga“.

Kada vjernik vrijeđa svece, Mariju, vrijeđa i ranjava živoga Isusa

„Mnogi sv. Antuna zamišljaju s aureolom sladunjavog sveca koji drži Isusa u ruci i to god kažemo on ispuni, a šuti. Uzmite njegove propovijedi i govor Isusov koji je bio i tvrd, ali njegova Riječ je ljubav, tako i svečeva riječ, njegov jezik kojim je proslavio Boga i ostao neraspadnut. Kazao je za bogohulnike i psovače da su gori od mača i vojnikova koplja koje je probolo Isusovo srce. Kada vjernik vrijeđa svece, Mariju, vrijeđa i ranjava živoga Isusa”.

“Antunov je jezik spasonosan jer iz obilja srca usta govore. A što ja činim sa svojim jezikom? Isus je (nama) rekao: Tvoje će te riječi opravdati i tvoje će te riječi osuditi. (Mt 12, 38) Svetac nam poručuje da stavimo branu na svoj jezik, biti brzi u slušanju, a spori na govoru. Čemu jezik služi, ako svojim jezikom Boga ne slaviš? S ovim organom sebe posvećuj, svoju obitelj i narod ili će te on vući u propast ne pripaziš li što govoriš, izgovaraš! Antun nam kaže i što treba čovjekovoj duši za život da ne umre od gladi. Vjernik se hrani za trostrukim stolom, prvi je stol Božje riječi uz koju slušaš ljekovitu Božju riječ i puštaš ju u srce da ga mijenja.”
“Tako se hraneći Riječju, hraniš se i vlastitim suzama u pokajanju, svetoj ispovijedi i kakva je sitost toga stola kada se s Bogom pomiriš primajući spasonosnu hranu za tvoju dušu! Uzvišeni najljepši oltar, euharistijski je stol gdje sam božanski kruh jedeš“, razložio je propovjednik te zaključio: „Zazivam na vas trostruku ljubav sv. Antuna da bude program vašega života, hranimo se Božjom riječju, živimo od euharistijskog kruha i poput sv. Antuna štujmo Djevicu Mariju čije je prečisto Bezgrešno Srce kucalo za Isusa.“

Naposljetku je fra Anto Barišić u ime franjevačkoga bratstva u Tvrđi-Osijeku, koje vodi gvardijan fra Zoltan Dukai, zahvalio gostu subratu za poticajnu duhovnu obnovu te najavio blagdanske mise.