Budi dio naše mreže
Izbornik

U oštarskom svetištu predstavljene „Priče o Frankopanima“

Oštarije (IKA)

U povodu proslave svetkovine Navještenja Gospodinova – Blagovijesti u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama u petak 25. ožujka je predstavljena knjiga Tomislava Beronića „Priče o Frankopanima“.

Predstavljanje je održano u organizaciji župe i DPD-a „Sv. Ivan Pavao II.“ nakon mise koju je predslavio čuvar svetišta vlč. Mario Vazgeč.

Gosta je predstavila predsjednica DPD-a „Sv. Ivan Pavao II.“ Irena Juričić.

Tomislav Beronić (1965., Borovo Naselje) koji je u svijet hrvatskog izdavaštva došao SF romanom Peta dimenzija, u Priči o Frankopanima (Frangere pane) predstavio je 34 priče o 17 generacija hrvatske plemićke obitelji Frankopan koja je tijekom pet stoljeća ostavila neizbrisiv trag u hrvatskog povijesti i kulturi kao najznačajnija plemenitaška obitelj tadašnje Hrvatske. Osim priča o Frankopanima koje je vezao za mjesta i lokalitete u kojima su stolovali, autor je u knjizi predstavio i rodoslovno stablo od prvog krčkog kneza Dujma s početka 12. stoljeća do Nikole X. Tržačkog koji je umro bez potomaka 1660. godine.

Publici u oštarskom svetištu pročitao je priču „Pjesma za kneza“ čija radnja je smještena u Oštarije 1481. godine, u kojoj su akteri knez Stjepan Modruški i njegov sin Bernardin, budući osnivač Ogulina. Autor u pripovijetci, bazirajući je na donekle poznatim povijesnim činjenicama, dodaje dramatske sadržaje da bi opisao život vremena u kojem je knez Stjepan bio značajna politička figura. Na značaj frankopanske obitelji u tadašnjoj konstelaciji plemićkih odnosa tog dijela Europe svjedoči da je Stjepanova žena Izolda bila kći vladara Ferrare, a sin Bernardin bio je oženjen za Lujzu Aragonsku, nećakinju aragonskog kralja.