Budi dio naše mreže
Izbornik

U Plaškom proslavljena svetkovina sv. Ane

Plaški (IKA)

U župi Plaški u Ogulinskom dekanatu u nedjelju, 26. srpnja svečano je proslavljena svetkovina nebeskih zaštitnika župe sv. Ane i Joakima.

U nazočnosti brojnih hodočasnika iz župa Ogulinskog dekanata, kao i domaćih vjernika među kojima su dominirale žene u narodnim nošnjama, misno slavlje predvodio je čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika i udbinski dekan preč. Josip Šimatović u koncelebraciji mjesnog župnika don Gorana Antunovića, ogulinskog dekana i župnika Josipdola i Tounja dr. Željka Blagusa, župnika Generalskog Stola Ivice Tolle, Oštarija i Cerovnika popa Ante Luketića i bivšeg župnika dr. fra Draženka Tomića. Misnom slavlju nazočili su i načelnik Plaškog Pero Damjanović, načelnik Saborskog Marko Bičanić i Josipdola Zlatko Mihaljević. Pjevao je župni zbor pod vodstvom Ratka Petrušinskog.

„Iz današnjeg evanđelja treba spomenuti dva glagola, vidjeti i slušati. Danas puno slušamo i gledamo, no sve to ulazi na jedno uho a na drugo izlazi“, primijetio je preč. Šimatović. Govoreći o sv. Ani, rekao je da je ona uz supruga Joakima pripravila majku Isusa Krista. Dojila je, odgajala i ljubila Mariju. Sveta je postala po tome što je stvari činila najbolje što zna. Govoreći o sadašnjem vremenu, upozorio je na nedostatak vrijednosti u obitelji. Ako u srcu zadržimo kreposti, i u obiteljima će nastati ljubav prema Bogu pri čemu je neizostavna uloga obiteljske molitve. Ovaj nas blagdan treba inspirirati da sagledamo kakve su nam obitelji, što u njima ne valja, zaključio je propovjednik.

Na koncu mise održan je svečani ophod sa slikom sv. Ane središtem Plaškog u kome je sudjelovalo više stotina vjernika. Završnu riječ uputio je domaći župnik don Goran izrazivši zahvalu svim dionicima proslave, uoči koje se održala devetnica kao i trodnevnica koju su predvodili ovogodišnji mladomisnici u biskupiji Igor Lulić, Domagoj Tujmer i Bruno Lovaković.

Ključne riječi:
Josip Šimatović plaški sv. ana