Budi dio naše mreže
Izbornik

U Plešcima proslavljena župna svetkovina

Plešce (IKA)

U nedjelju 12. lipnja pontifikalnom misom koju je predvodio riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, u župnoj crkvi u Plešcima proslavljen je blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i mjesta Plešce, te 250 godina od uspostave župne uprave u Plešcima osnivanjem kapelanije i imenovanjem prvog svećenika za upravitelja vlč. Antuna Paulina iz Prezida. Ujedno je nadbiskup pod euharistijskim slavljem podijelio sakrament potvrde krizmanicima.

Mons. Uzinić je u propovjedi kazao da su župljani Plešci još u prošlosti uzeli Presveto Trojstvo za zaštitnika svoje Župe, te da je potrebno sa zahvalnošću gledati na prošlost, ali promišljati sadašnjost, planirati budućnost uz Božju pomoć vodeći se sinodalnim hodom Katoličke Crkve. U taj hod svi smo uključeni, kroz zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, poručio je nadbiskup.

Obraćajući se krizmanicima, potaknuo ih je na gradnju župnog zajedništva, te da se vode istinama: Bog te ljubi – Krst spašava – Krist je živ. Ostale je pozvao da se svojim doprinosom uključe u sinodalni hod, te odgovore na poziv pape Franje koji Crkvu vidi kao “poljsku bolnicu”, a ona je to bila i jest, kroz dugu prošlost Župe Plešce.

Na kraju mise, upravitelj Župe, vlč. Josip Tomić, podijelio je nagrade djeci koja su se uključila u proslavu dječjim likovnim i literarnim radovima, te su odabrani za nagrade od strane Osnovne škole “Petar Zrinski” Čabar.

Također, zahvalio je Primorsko-goranskoj županiji na pokroviteljstvu, Gradu Čabru na sufinanciranju, Osnovnoj školi “Petra Zrinskog” Čabar, DVD Plešce i MO Plešce i ostalima koji su pomogli u organizaciji, čišćenju i pripremi za blagdan, kao i onima koji pomažu održavanje i obnovu crkvenih objekata Župe Plešce.

Na misi je pjevao župni pjevački zbor Plešce, a sudjelovali su brojni župljani i hodočasnici iz okolnih župa. Misi su nazočili i gradonačelnik Grada Čabra Antonio Dražović i predsjednica Gradskog vijeća Grada Čabra Marija Gašpar. Uime mjesne vlasti, nadbiskupa je pozdravio predsjednik Mjesnog odbora Plešce Blaženko Ožbolt.

Nakon mise uslijedilo je tradicionalno počašćenje na Trgu pred župnom crkvom.