Budi dio naše mreže
Izbornik

U Požegi zaključeni arhiđakonatski susreti župnih lektora

Požega (IKA)

Posljednji u nizu arhiđakonatskih susreta župnih lektora u Požeškoj biskupiji, održan je u četvrtak 20. veljače u Maloj dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi za lektore s područja Katedralnog arhiđakonata.

Nakon molitve anđeoskog pozdravljenja sudionici susreta izmolili su molitvu u Godini Božje riječi te zapjevali geslo „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“. Riječi pozdrava uputio je voditelj Pastoralnog centra Požeške biskupije Robert Kupčak zahvaljujući svećenicima, vjeroučiteljima i lektorima što su odlučili svoje vrijeme odvojiti za susret za koji vjeruje kako će ih obogatiti te im pomoći u još vjernijem i odgovornijem pristupanju Božjoj riječi osobito njezinu naviještaju. Predstavio je tijek susreta koji je osmišljen u dva dijela: teoretski-izlagački i praktični-radionički dio.

Vjeroučiteljica Katarina Paulić započela je niz izlaganja napravivši kratak presjek Apostolskog pisma pape Franje „Aperuit illis“ s nakanom sudionike susreta upoznati s papinskim dokumentom kojim je ustanovljena Nedjelja Božje riječi te proglašena Godina Božje riječi u Požeškoj biskupiji. Predstavila je pojedine sastavnice Apostolskog pisma koje upućuju na širinu i dubinu Božje riječi – od neizostavne povezanosti sa sakramentima do njezina ekumenskog značenja, ističući neodložan poziv za sve vjernike, napose pastire i katehete – pažljivo ju osluškivati i u bogoslužnom činu i u osobnoj molitvi i razmišljanjima.

O službi lektora kao navjestitelja Božje riječi govorio je voditelj Centra Kupčak koji je najprije istaknuo životnost i životvornost Božje riječi osobito kada ju se naviješta u bogoslužju, a lektor tada biva „oruđe izabrano“ po kojemu Bog progovara svome narodu što je temeljni razlog izuzetne važnosti njegove službe u bogoslužju Crkve. Naveo je određene osobine koje treba imati lektor kako bi bio prikladan za navještaj Božje riječi te njegovu pripravljenost – u čemu je od velike pomoći redovita (tjedna) priprava u okviru susreta župnog zbora lektora ili biblijske skupine po metodi lectio divina, provjerenom dugim iskustvom Crkve.

Vjeroučiteljica Ana-Marija Biršić Glibo predstavila je metodu/vježbu božanskog čitanja Svetog pisma kroz koju se biblijski tekst promatra u svjetlu Duha Svetoga, „tako da Božja riječ koju čitamo, promišljamo i prihvaćamo u sebe vodi k Bogu, postaje naša molitva, preoblikuje način života i predlaže konkretno djelovanje“.

Voditelj Pastoralnog centra na koncu je izložio korizmene evangelizacijske programe u Godini Božje riječi koji će se odvijati u povezanosti s nedjeljnom misom i pobožnošću križnoga puta petkom, a mogu poslužiti i za susrete biblijske skupine, odnosno župnih lektora u pripravi za nedjeljno euharistijsko slavlje. Uputio je na koji se način svaki od njih – svećenici, vjeroučitelji i župni lektori – kao nositelji tih programa u svojim župama, trebaju u njih uključiti.

Uslijedio je praktični dio susreta koji se sastojao od pet radionica u kojima su sudionici prolazili metodu lectio divina na primjeru evanđelja predstojeće Sedme nedjelje kroz godinu. Radionice su pripremili i vodili vjeroučitelji Ana-Marija Biršić Glibo, Petar Jurišić, Dragana Akšamović, Miroslav Peroutka i Zvonimir Zelenika u suradnji s biskupijskim Pastoralnim centrom.