Budi dio naše mreže
Izbornik

U Puli proslavljen spomendan bl. Mihaela Sopoćka

Pula (IKA)

U petak, 15. veljače spomendan bl. Mihaela Sopoćka, ispovjednika i duhovnika svete Faustine i osnivača Družbe sestara Milosrdnog Isusa proslavljen je u crkvi Majke Božje od Milosrđa u Puli, filijalnoj crkvi katedralne župe Uznesenja Marijina. Svečanu koncelebriranu misu predvodio je vlč. Marcin Madej, kapelan u Bujama.

Predvoditelj je u prigodnoj homiliji istaknuo kako je bl. Sopoćko već od malih nogu pokazivao veliku povezanost s Gospodinom te je u svemu tražio Božju volju i nastojao surađivati s Božjim planom. Na njegovome životnome putu, kako je sam zapisao u svome duhovnome dnevniku, Bog mu je slao konkretne ljude koji su mu svojim djelovanjem bili znak što je Božja volja za njega. „Puno stvari nisam uspio u životu“ zapisao je bl. Sopoćko, „ali jednu nisam zanemario – nikad nisam izgubio povjerenje u Božje milosrđe.“ „Ta nam njegova izjava zorno pokazuje njegov odnos prema Gospodinu. On, kao i drugi Božji ugodnici, uzor su nam i poticaj da se neprestano propitujemo ‘što je Božja volja za mene?’ te da na tom Božjem planu nastojimo surađivati, stalno, i neumorno, moleći Gospodina da na za to da otvorenost srca u snagu, istaknuo je vlč. Madej.

Na proslavi su osim sestara Milosrdnog Isusa, članova Udruge radnici Milosrdnog Isusa, brojnih vjernika iz raznih župa Južne Istre sudjelovale sestre milosrdnice iz Pule te sestre Euharistijske zajednice službenica Srca Isusova i Marijina koje su na službi u Poreču u Biskupijskom ordinarijatu.
Misu su glazbeno animirali članovi udruge Radnici Milosrdnog Isusa.
Na kraju misnog slavlja održano je čašćenje relikvija Blaženika.

Bl. Mihael Sopoćko primjer je požrtvovnosti i predanosti Božjoj volji. Izvršio je sve što je sv. Faustina primila u objavljivanjima od Milosrdnog Isusa. Naložio joj je pisati svoja nutarnja proživljavanja, pa je tako nastao njezin Dnevnik. Dao je naslikati sliku Milosrdnog Isusa prema uputama sv. Faustine, te se trudio oko priznavanja slike i širenja štovanja blagdana Božjega milosrđa u nedjelju po Uskrsu.

Ostavio nam je mnoštvo poticajnih misli, a jedna je od njih: „Zavolimo djela milosrđa prema bližnjemu i razlit će se na nas utjeha, dobit ćemo snagu i olakšanje, koje je kao rosa na spaljenoj zemlji koja nas ispunjava radošću.“

Sestre Družbe Milosrdnog Isusa u Puli djeluju od 2000. godine. Osim njihovog rada u Kući skrbi, vode molitvene zajednice „Radnici Milosrdnog Isusa“ i „Štovatelji Božanskog Milosrđa“.

Ključne riječi:
pula Sopoćko spomendan