Budi dio naše mreže
Izbornik

U retfalačkoj župi u Osijeku proslavljeni bračni jubileji

Osijek (IKA)

U mjesecu studenom u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji slave se bračni jubileji te je u Osijeku u retfalačkoj župi Uzvišenja sv. Križa, 19. studenog, proslavljena Nedjelja bračnih jubileja.

Desetero bračnih parova posvjedočili su svoju ljubav i bračno zajedništvo pred župnom zajednicom tijekom euharistijskog slavlja koje je predvodio mladomisnik župni vikar Vladimir Sabo. Bračna obećanja posvećena vezom Krista i Crkve, obnovili su: Vlatko i Marica Poljak (55 godina braka), Ilija i Ljubica Tomić (50), Ivan i Zdenka Mihaljević (50), Tomislav i Jadranka Jurić (40), Hrvoje i Manda Stazić (35), Ivan i Suzana Pejić (30), Marijan i Katica Berišić (30), Boris i Silvija Stošić (20), Mario i Andreja Lovrić (20) te Ivan i Maja Bošnjak (10). Slavljenici su u zajedništvu Crkve izmolili Molitvu za obitelj.

Najavljujući obilježavanje bračnih jubileja župnik Ivan Jurić navijestio je poimence ulazak slavljeničkih bračnih parova u svečanoj procesiji uz čestitanje što je popraćeno pljeskom župljana. Uz orguljsku pratnju Vjere Kurtović Mješoviti župni zbor, kojim je ravnala s. Vianea Pezer, otvorio je slavlje pjesmom.

U uvodu u slavlje predslavitelj vlč. Vladimir je tumačio evanđeosku prispodobu u talentima (Mt 25, 14-30) te govorio o ostvarenju Božjeg poslanja u našim životima u različitim službama i pozivima – na brak, duhovni poziv, rad… U Službi riječi psalam je pjevao slavljenik Ivan Bošnjak, zborovoditelj Mješovitog župnog zbora koji je pratio psalmistu.

Nakon obnove bračnih obećanja uz svećenički blagoslov, retfalački župnik Ivan Jurić čestitao je jubilarcima u ime župne obitelji. Predvoditelj slavlja udijelio je završni blagoslov, a slavlje je zaključeno pjesmom „Zdravo Djevo“ te su slavljenici uz zdravicu nastavili druženje u župnom prostoru.

Prije završetka mise u crkvi je održana video projekcija domoljubno-duhovne meditacije „Vukovarski ratnici“ po ideji Damira Plavšića posvećena herojskom gradu Vukovaru, praćena tekstom i interpretacijom Marina Medaka (glazba i aranžman Domagoj Mustapić, scenarist Damir Plavšić, snimatelj Vanja Vidaković, montažer Marijofil Andrijanić).

Na kraju je župnik Jurić, potaknuvši sjećanje na ubijene, žrtve Domovinskoga rata i nestale, predmolio molitvu za duše pokojnika, domovinskih mučenika.

Ključne riječi:
bračni jubileji