Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rijeci najavljen projekt „72 sata bez kompromisa“

Rijeka (IKA)

U Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u utorak 4. listopada održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljena velika volonterska akcija mladih „72 sata bez kompromisa“.

O projektu kao i aktivnostima koji će se od 13. do 16. listopada odvijati u Rijeci, govorili su uime nadbiskupijskog Ureda za pastoral mladih Gabrijela Mustapić i Matej Pedišić.

„72 sata bez kompromisa“ je međunarodni volonterski projekt koji animira mlade, promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Nastao je 1995. u Njemačkoj i danas je u njega uključeno desetak zemalja. U Hrvatskoj se provodi devet godina u 19 općina i gradova, a Rijeka se treću godinu u kontinuitetu uključuje u projekt. Projekt u Rijeci pokrenuli su mladi i studenti aktivni u Uredu za pastoral Riječke nadbiskupije. Cilj je promovirati volontiranje, pomoći ljudima u potrebi te poticati mlade na proaktivno djelovanje u zajednici. Kroz radne, ekološke i socijalne akcije mladi beskompromisno daruju svoje vrijeme, prihvaćaju izazov i doprinose promjeni nabolje. Projekt je do sada ostvario zapažene rezultate, priznanja i nagrade. Najveće priznanje su plodovi koje projekt ostavlja u zajednici – obnovljene prostore, očišćene površine, sretna i radosna lica, poručuju iz Ureda za mlade te dodaju da tim projektom nastoje potaknuti mlade da budu pozitivna promjena i nositelji pozitivnih promjena u društvu.

Tijekom 72 sata, koliko traje sam projekt, organiziraju se razne volonterske akcije. Pedišić je pojasnio da volonteri neće moći birati volonterski zadatak jer je smisao akcije ‘beskompromisno davanje vremena, znanja i ljubavi za one kojima je to potrebno’. Prijave su u tijeku i prijaviti se mogu mladi od 15 do 30 godina putem obrasca koji se nalazi na službenoj mrežnoj stranici projekta: https://72sata.hr/. Svaki volonter imat će osiguran obrok, kao i prepoznatljivu zelenu majicu, a po završetku akcije na Kampusu će za sve volontere biti organizirana zabava.

Navodeći 15 akcija u kojima će mladi sudjelovati Mustapić je izdvojila suradnju s udrugom za terapiju i aktivnosti pomoću konja „Pegaz“ za djecu iz jednog doma za nezbrinutu djecu, igrokaz i druženje u jednom dječjem vrtiću, suradnju s udrugom „Srce za nju“ tijekom koje će osigurati prijevoz ženama koje se je potrebno voziti u zdravstvene ustanove te radnu akciju u hospiciju „Marija Krucifiksa Kozulić“. Surađivat će se i s udrugama „Depaul Hrvatska“ i „21 Rijeka“, Sveučilištem Rijeka, Domom za psihički bolesne osobe Turnić, Domom za starije osobe „Kantrida“, Caritasom Rijeka, Socijalnom samoposlugom „Kruh sv. Elizabete“, DV „Zvjezdica mira“, Dječjem domu „Ivana Brlić Mažuranić“, a u projekt će se uključiti i učenici Ugostiteljske škole iz Opatije.

Prošle godine u riječkom projektu sudjelovalo je 110 mladih, a ove godine očekuje se kako će brojka biti veća. Na konferenciji je istaknuto i kako će volonteri u prijavnici moći navesti u kojem vremenu se stavljaju na raspolaganje te pozivaju mlade da im se priključe i budu ona bolja promjena u Rijeci. Na kraju, uputili su zahvalu brojnim volonterima koji prate ovaj humanitarni projekt.