Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rijeci predstavljen program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana

Rijeka (IKA)

Molitvena osmine za jedinstvo kršćana odvijat će se u molitvenom tjednu od 18. do 25. siječnja pod biblijskim geslom iz Djela apostolskih: „Iskazivahu nam nesvakidašnje gostoljublje“ (Dj 27, 18 – 28, 10). Program obilježavanja Molitvene osmine u Rijeci, koju tradicionalno organizira Ekumenski odbor Grada Rijeke, najavljen je u ponedjeljak 13. siječnja u Informativnom centru Grada Rijeke.

Pozdravnu riječ uputio je vlč. Marko Stipetić, vicerektor riječkog Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” koji je kazao kako u Molitvenoj osmini u Rijeci sudjeluju: Katolička crkva, Baptistička crkva, Evangelička crkva, Makedonska pravoslavna crkvena općina “Sveti car Konstantin i carica Elena” te predstavnici Centra za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” i udruge “Mladi za Krista”.

Ovogodišnje geslo oblikovale su kršćanske crkve s Malte, a priručnik na hrvatskom jeziku priredili su Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog i Kršćanska sadašnjost. Geslo evocira na putovanje apostola Pavla u Rim kao zatvorenika kojemu se na putu iz Palestine dogodio brodolom. Maltežani su se pokazali kao gostoljubivi domaćini koji su otvorili vrata preživjelima, poručio je pastor Baptističke crkve Giorgio Grlj. U tom duhu i nas kršćanske crkve s Malte pozivaju da u tom istome duhu budemo otvoreni za one koji dolaze k nama. Otvorimo svoje domove, bilo da je riječ o domovima u kojima živimo ili kršćanske domove. Dakle, iskazati čovjekoljublje ljudima koji su u potrebi. U tom duhu je Molitvena osmina za jedinstvo kršćana okrenuta i migracijskim kretanjima u svijetu i poziva nas da budemo otvorena srca, poručio je pastor Grlj.

Otvorenje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Rijeci bit će 18. siječnja u Centru za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” s početkom u 19 sati. Nastavno na prethodne godine, program će biti usmjeren prema mladima, odnosno pripremljen je raznolik program s puno pjesme, slavljenja Gospodina i kraćih duhovnih nagovora. Naglasak je na druženju i promicanju zajedništva, rekao je pastor Grlj.

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana bit će zaključena 25. siječnja 6. ekumenskim malonogometnim turnirom u dvorani “3. maj “ na Kantridi. Turnir počinje u 10 sati i u njemu će sudjelovati ekipe: Fiume, Reful, Restream, Padre Pio, Bulešić, Active i bogoslovi Riječke nadbiskupije, najavio je Siniša Klem iz udruge “Mladi za Krista”. “U skladu s ovogodišnjim geslom, na turniru će vladati ‘fair play’. Želja nam je da i u sportu pokažemo gostoljublje, ali i da smo svi spremni i željni pobjede, ali u duhu fair playa.” Za razliku od prethodnih godina, turnir će početi kraćim duhovnim program u trajanju od 15-ak minuta nakon kojega će početi natjecateljski dio. Na kraju turnira održat će se ceremonija dodjela pehara i program završetka molitvene osmine, najavio je Klem.

Tekstovi Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2020. dostupni su na internetu i u elektroničkom obliku na mrežnoj stranici Reda bosonogih karmelićana.