Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rijeci proslavljen blagdan sv. Ivana Nepomuka

Rijeka (IKA)

Župe sv. Ćirila i Metoda i Uznesenja BDM u Rijeci u suradnji s udrugom Primorski Hrvat, organizirali su u četvrtak 16. svibnja proslavu blagdana sv. Ivana Nepomuka. Ove godine navršava se 302. godina od gradnje kapele Sv. Ivana Nepomuka u Rijeci koja se nalazi na mostu preko Rječine, a koju su 1717. godine sagradili isusovci.

Prema korespondenciji između Grada i Biskupije iz 1946. godine, kapela je bila draga tadašnjim Riječanima. Dio je pripadao župi Uznesenja BDM (25%), a dio župi Trsat (75%) koja je kasnije postala župa Sušak. Kapela je prvo stradala u poplavi, zatim u vojnim sukobima („Krvavi Božić“ 1920.) i konačno je uklonjena prilikom uređenja mosta pred hotelom „Continental“ 1946. godine. Sadašnja replika kapele izvedena je 1999., ali nije konačno dovršena i nema vjerskih obilježja i kipa sv. Ivana Nepomuka. Kip je prenesen i do danas se čuva u crkvi Uznesenja BDM kao i ostaci nosivih stupova kapele. Poštujući inicijative mjesnih odbora Sušak i Školjić, u tijeku je realizacija prijedloga da se na postojeću kapelu postavi križ i primjereno obilježje sv. Ivanu Nepomuku.

web-kapela1Program proslave blagdan sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika ispovjednika i dobrog glasa, čuvara mostova i njihovih graditelja počeo je okupljanjem kod replike kapele na mostu, nakon molitve procesija je krenula prema crkvi Uznesenja BDM u kojoj je misno slavlje predvodio o. Vatroslav Halambek, duhovnik Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u koncelebraciji sa župnikom župe Uznesenja BDM mons. Sanjinom Francetićem i župnikom župe sv. Ćirila i Metoda vlč. mr. Sinišom Vujčićem.

U propovijedi vjernike je upoznao sa životopisom sv. Ivana Nepomuka koji je mučeništvom posvjedočio vjeru u Istinu, vjeru u Isusa Krista. Isus je put, istina i život. Mi nemamo istinu, nego istina ima nas, kazao je o. Halambek, obrazloživši da vjernici imaju istinu koja ima svoje ime: Isus. “U toj vjernosti istini, ona nam se iz dana u dan sve više otkriva, bilo da je riječ o nama, bilo o drugima, bilo o našim teškoćama i lakoćama, jednostavno o našem usmjerenju prema punini istine i života u Bogu”. Mnogi mučenici od apostolskih vremena do danas svjedoče da se za istinu živi i umire, jer Krist je istina i oni koji žele na bilo koji način ograničiti je ili čak okovati, zarobljenici su vlastite laži koju ne mogu podnositi te pribjegavaju lažnim optužbama drugih koji im smetaju, kazao je propovjednik. Dodao je kako su u današnjem društvu različiti interesi važniji do istine i nije čudno da se “zbog toga teško nosimo sa stvarnošću”. Uz istinu se veže i ljubav i te dvije sastavnice potrebne su svima i na svim razinama. Zato što nam nedostaje ljubavi prema istini, to jest zato što nismo istinoljubivi, događaju se mnoga zastranjenja koja se posebno očituju u korupciji i nebrizi za opće dobro, rekao je propovjednik.

web-kapela2U nastavku je upozorio na osuđivanja u društvu i protuslovlja koja se osobito očituju u medicini. Oni koji su tu da nam olakšaju kvalitetu života, brinući za naše zdravlje, ponekad izravno rade protiv života, pogotovo glede pobačaja. Ali istinu, ako i silom gazimo i ubijamo, ne možemo ubiti. Ona iz dna srca počinitelja grijeha i zla govori čak i kada napada one koji joj se protive različitim prikrivanjem ili umotavanjem u lažni celofan ili glazuru.

Na kraju propovijedi, apostrofirajući Ivu Andrića, rekao je da se ljudi ničim ne hvale toliko koliko pohvalama koje ne zavrjeđuju. A koliki se hvale progresivnošću, naprednjaštvom u zlu i u vlastitoj propasti, ali na žalost povlače i druge. “Isus je davno rekao da nas samo istina može osloboditi. A to je on, naš Spasitelj da nas oslobodi lažnog sjaja i podari nam istinski život slobodne djece Božje”, rekao je o. Halambek.

Nakon mise prof. dr. Josip Jurčević održao je predavanje “Samo će nas istina osloboditi”.