Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rimu preminuo ganski kardinal Richard Baawobr

Rim (IKA)

Kardinal Richard Baawobr, biskup dijeceze Wa u Gani, preminuo je u ranim večernjim satima u nedjelju 27. studenoga u Rimu, prenio je Vatican News priopćenje Misionara Afrike. 

Kardinal Baawobr iz zdravstvenih razloga nije mogao sudjelovati na posljednjem konzistoriju 27. kolovoza 2022. kada je kreiran kardinalom. Dan ranije je stigao u Rim, no odmah je hospitaliziran te je u bolnici proveo više od dva mjeseca. Nekoliko dana nakon izlaska iz bolničke sobe, kardinal je preminuo dok je još uvijek bio u Vječnom Gradu.

Vijest o smrti objavljena je u izjavi glavnog tajnika Misionara Afrike (Bijeli oci), čiji je kardinal bio član. „S velikom tugom obavještavamo vas o povratku Nebeskom Ocu danas, u nedjelju 27. studenoga 2022., našeg subrata kardinala Richarda Baawobra. Vozilom hitne pomoći prevezen je iz generalne kuće u polikliniku Gemelli u 17.45 sati, u 18.25 sati smo primili tužnu vijest o njegovoj smrti”, navodi se u poruci koju je potpisao o. André-Léon Simonart. „Neka Richard počiva u miru svoga Gospodina kojemu je velikodušno služio. Naše molitve i misli također su usmjerene njegovoj obitelji, njegovoj biskupiji, njegovoj subraći biskupima i svim njegovim prijateljima i poznanicima”.

Rođen 21. lipnja 1959. u Tom-Zendagangnu, kardinal Baawobr ušao je u Družbu misionara Afrike 1981. godine. Kao redovnik, položio je misionarsku prisegu 5. prosinca 1986. na St Edward’s Collegeu u Londonu, za svećenika je zaređen u Gani 18. srpnja 1987. Studirao je teologiju na Misionarskom institutu u Londonu, a zatim biblijsku egzegezu. Ima licencijat iz Svetog pisma te doktorat sa specijalizacijom iz biblijske teologije.

Zatim je bio župnik župe u Kinshasi, u Demokratskoj Republici Kongo, od 1996. do 1999. odgojitelj afričkih misionara u Kanhangali, u Tanzaniji, a potom rektor za formaciju u Chambre des missionnaires d’Afrique, u Toulouseu, u Francuskoj.

Bio je prvi afrički svećenik izabran za generalnog poglavara Družbe misionara Afrike 2010. Dana 30. srpnja 2022. izabran je za predsjednika SECAM-a, Simpozija biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara, tijekom 19. plenarne skupštine kontinentalnog tijela održane u Akri, u Gani.

Biskupa dijeceze Wa od 2016., papa Franjo je 29. svibnja 2022. uvrstio na popis 21 novog kardinala, potom ga je kreirao kardinalom sljedećeg 27. kolovoza. Za njega je, kako je rekao tada za Vatican News, Papina odluka bila pravo „iznenađenje“: „Izlazio sam s mise koju sam upravo predvodio, kad mi je jedan od svećenika došao čestitati, rekavši mi da me Sveti Otac proglasio kardinalom. Nisam mogao vjerovati sve dok me nije nazvao apostolski nuncij u Gani nadbiskup Henryk Mieczyslaw Jagodzinski“. Biskup je izrazio zahvalnost Papi, ponovivši svoju „opredijeljenost“ za služenje Crkvi: „Ovo je poziv da i dalje služim Crkvi te da kao kardinal budem još pažljiviji prema Božjem narodu“.

Nakon smrti afričkog kardinala, Kardinalski zbor sastoji se od 225 kardinala, od kojih su 126 kardinali izbornici, izvještava Vatican News.