Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rimu se okupili predstavnici Bogu posvećenog života iz cijeloga svijeta

Rim (IKA)

U pripravi za Jubilej posvećenog života, koji će se održati 8. i 9. listopada 2025., u Rimu se od 1. do 4. veljače održava susret predstavnika raznih oblika posvećenog života iz više od 60 zemalja svijeta (po jedan redovnik, redovnica, član svjetovne ustanove i pripadnica Ordo virginum).

Riječ je o novoj etapi na putu prema Jubileju 2025. godine, u cilju razmjene iskustava života i poslanja, sa željom da se sudionici vrate u svoje zemlje s mandatom da i dalje budu znak pomirenja među narodima kroz planove i inicijative, djelovanja i izbore koji će govoriti svima i koji će uključivati ne samo posvećene osobe.

Posvećeni muškarci i žene žele razmišljati o velikoj potrebi mira, tako prijeko potrebnom našem vremenu, kako bi odgovorili na poziv pape Franje koji traži da se kroz jubilejski hod stvori ozračje nade i povjerenja kao znak ponovnog rođenja za kojim cijelo čovječanstvo osjeća potrebu.

„Dragi posvećeni muškarci i žene, krenimo odmah zajedno na ovo hodočašće, donoseći istinsku nadu koja je u našim srcima i kojoj služe naši životi“, pozvao je kardinal João Braz de Aviz, prefekt Dikasterija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

Program susreta Bogu posvećenih osoba u Rimu odvija se kroz četiri glavne teme: 1. veljače: „Vjerovati u nadu“; 2. veljače: „Rastimo u ljubavi“; 3. veljače „Snagom vjere“; 4. veljače „Svjedočenje nade“. Kako bi sudionici obogatili dijalog, bit će prisutni i neki predstavnici dikasterija Rimske kurije.

Jubilej je događaj velike duhovne, društvene i crkvene važnosti, važan trenutak u kojem Božji narod traži da može iskusiti Božje praštanje i milosrđe. Jubileji su kroz povijest Crkve obilježavali, kao prekretnice, crkveni hod. Posvećeni muškarci i žene također su pozvani biti, posebno u prigodi sljedećeg Jubileja, svjedoci i proroci nade i mira, poručio je Dikasterij za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života u priopćenju od 30. siječnja.

Nadahnuće za taj hod bilo je pismo koje je papa Franjo 11. veljače 2022. uputio proprefektu Dikasterija za evangelizaciju, mons. Rini Fisichelli.

Jubilej je godina pomirenja, obraćenja i sakramentalne pokore i, samim tim, solidarnosti, nade, pravde, predanog zalaganja u službi Bogu u radosti i miru s braćom. Nazvan je „Svetom godinom“ ne samo zato što započinje, odvija se i zaključuje svečanim svetim obredima, nego i zato što ima za cilj promicati svetost života. Ustanovljen je, naime, zato da ojača vjeru, potakne djela solidarnosti i bratskog zajedništva u Crkvi i društvu, da pozove i potakne vjernike na iskrenije i dosljednije ispovijedanje vjere u Krista jedinoga Spasitelja. U svom pismu Papa pomaže razumjeti geslo koje je izabrao za idući jubilej, a koje glasi: „Hodočasnici nade“, te poziva Bogu posvećene osobe da 2024. godinu učine velikom „simfonijom vjere“.

Jubilej posvećenog života imat će za temu „Hodočasnici nade, na putu mira“. Jubilejsko slavlje za sve posvećene muškarce i žene uvršteno je u kalendar Jubileja 2025. godine za dane 8. i 9. listopada 2025., a predviđeno je da traje do 12. listopada.

Ključne riječi:
Jubilej 2025. redovnici susret