Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rogotinu proslavljena 100. godišnjica župe Presvetog Trojstva

Rogotin (IKA)

Župa Presvetog Trojstva u Rogotinu proslavila je u nedjelju 16. lipnja na svetkovinu Presvetog Trojstva stotu godišnjicu svoje župe. Svečano euharistijsko slavlje, kojem je prethodila procesija oko crkve Presvetog Trojstva, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić uz koncelebraciju župnika župe Presvetog Trojstva – Rogotin, don Ivice Barišića i ostalih svećenika.

„O duhovnosti vaših predaka najbolje svjedoči njihova posveta župne crkve Presvetom Trojstvu – najvećoj tajni naše vjere. Samo ljudi koji su snagu za svoj život dobivali iz odnosa s Gospodinom, mogli su tako nazvati svoju crkvu“, rekao je nadbiskup Barišić u uvodnom dijelu homilije.

U nastavku je nadbiskup Barišić istaknuo kako je „Presveto Trojstvo idealna slika međusobnog zajedništva i ljubavi“.

„Bog nije zatvoren u sebi, nego je zajedništvo Oca, Sina i Duha Svetoga. To zajedništvo ljubavi je Njegova najbolja definicija. Na sliku takvoga Boga, stvoren je čovjek. Ako smo u životu usmjereni samo na sebe postajemo sebični destruktivci koji su opasni za svoje društvo i obitelj“.

Govoreći o obitelji i obiteljskim odnosima, pojasnio je kako je obitelj zemaljska slika Presvetog Trojstva. „Međusobna ljubav između oca i majke rađa djecu. Obiteljski odnosi bi trebali biti puni zajedništva i ljubavi. Na taj način oni postaju najbolja slika Presvetog Trojstva“. Pojasnio je kako nam je za život u komunikaciji međusobne ljubavi potreban „Duh Božji koji milosno djeluje u našim srcima“. „Bog nas želi zahvatiti darom svoga Duha i preobraziti naše živote kako bismo mogli govoriti jezik Presvetog Trojstva, jezik ljubavi. Zbog svoje ljudske naravi taj jezik nikada nećemo govoriti savršeno, ali kroz djela ljubavi i milosrđa pokazujemo svoju kršćansku želju da taj jezik što više oblikuje naše živote“.

Povezanost s Gospodinom je najvažnija stvar u našim životima, naglasio je nadbiskup. „Bez povezanosti s Gospodinom Bog nam postaje apstraktan, a Isus Krist postaje samo povijesna osoba o kojoj smo dobro informirani. Evanđelje nam postaje literatura, Crkva obična svjetovna organizacija, a liturgija predstava. Kako bismo izbjegli opasnost života bez Gospodina, potrebno je Bogu zahvaliti za sve darove Njegove ljubavi. Ako pustimo ljubav Presvetog Trojstva u naše živote, Bog nam postaje „Abba“ – Otac, Isus Krist postaje „Emanuel“ – Bog s nama, a liturgija spoj neba i zemlje“.

Čestitajući svima svetkovinu Presvetog Trojstva i stotu obljetnicu župe, rekao je kako „proslava nije samo predstava, nego program života kojim kršćanski oblikujemo svoje obitelji i društvo u cjelini“.

Na kraju euharistijskog slavlja nadbiskup Marin Barišić dodijelio je Anti Šunjiću – Tarzu zahvalnicu za životno svjedočenje i djelotvornu suradnju u pastoralnom poslanju mjesne Crkve i 50 godina aktivnog pjevanja u župi Presvetog Trojstva – Rogotin. Župnik don Ivica Barišić zahvalio je nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima te svima koji su svojim radom doprinijeli proslavi župne obljetnice.

Župa se za proslavu obljetnice pripremala trodnevnicom koju su predvodili don Ivica Barišić, fra Kristijan Perković i fra Ante Prološčić. Misu su pjevanjem uveličali crkveni pučki pjevači župe Rogotin.

Ključne riječi:
nadbiskup Barišić Rogotin