Budi dio naše mreže
Izbornik

U Šestinama slavljena misa na 126. obljetnicu smrti Ante Starčevića

Zagreb (IKA)

Slavljem mise u župnoj crkvi sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama u ponedjeljak 28. veljače obilježena je 126. obljetnica smrti oca hrvatske domovine dr. Ante Starčevića.

Misu je predslavio župnik zadarske Župe bl. Alojzija Stepinca na Bilom brigu fra Žarko Relota, a suslavili su mons. Enco Rodinis, župnik Župe sv. Mirka u Šestinama vlč. Robert Šreter i umirovljeni svećenik vlč. Mile Miljko.

Okupili su se brojni vjernici moleći za dr. Antu Starčevića, Hrvatsku te za mir u svijetu.

U homiliji je fra Žarko istaknuo da je Ante Starčević opravdao titulu „oca Domovine“ u svakom pogledu – kao čovjek, intelektualac, Hrvat, književnik, pisac, političar.

„Sve što se o njemu govori opravdano se govori, jer to je doista bio taj čovjek. I svaka titula koja mu je dodijeljena, a iznad svega titula ‚oca Domovine‘ zavrjeđuje da mu bude dana. Ako čitate povijest i uđete u njegov život vidjet ćete da sami akademici govore da je to čovjek koji se puna tri desetljeća sam borio na hrvatskoj političkoj sceni za hrvatska prava“, rekao je o Starčeviću o. Relota.

Spomenuo je da je zahvaljujući stricu Starčević studirao u inozemstvu, ali je želio živjeti u svojoj domovini. „Starčević je vidio hodajući po svijetu: ‚Sve je to lijepo, ali ja želim u svoju Hrvatsku. Sve je to korisno, ali ja želim svome narodu donijeti ovo zbog čega sam odgajan i u čemu sam poučavan.‘ Starčević je bio tako bogat duhom da je shvatio da može u Pešti završiti doktorate i završio je, ali želio je hrvatskom narodu u Hrvatskoj pomoći da se razvija njegova intelektualna svijest.“

Fra Žarko osvrnuo se na Starčeviću pjesmu „Hrvatska domovina“ u kojoj je opisao Hrvatsku, a koja je, kako je kazao, bila proročanska. Starčević je u pjesmi napisao: „Moja zemlja Hrvatska ima obilje darova, i to je čini jedinstvenom i najpogodnijom domovinom u Europi. Ali istu tu moju domovinu razaraju ljudi koji u sebi imaju sebičnost tuđinstva i nerazumnost državne uprave koja otima, zatire i tamani.“

„Sredinom 19. stoljeća napisao je te riječi. Od toga su prošlo gotovo dva stoljeća, a potpuno identično bi se moglo zapisati i za današnje vrijeme“, primijetio je propovjednik.

Podsjetio je i na Starčevićeve riječi o Hrvatima. Mi Hrvati imamo dvije mane iz kojih izvire naša nesreća. Mi svakome vjerujemo a da ne promišljamo i lako zaboravimo krivice koje nam drugi nanose – rekao je Starčević, a fra Žarko je zaključio da se to isto događa i danas.

Prije mise je na grobu dr. Ante Starčevića, koji se nalazi uz župnu crkvu, održana prigodna molitva te su položeni vijenci.