Budi dio naše mreže
Izbornik

U Šibeniku započela devetnica pred blagdan sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

Velika devetnica pred blagdan sv. Nikole Tavelića, započela je u petak 13. rujna misnim slavljem u svečevom Nacionalnom svetištu samostanu svetog Frane u Šibeniku. Riječ je o devet petaka koje će ove godine predvoditi franjevački provincijali iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Devetnica je i priprava za jubilej pedeset godina od kanonizacije Nikole Tavelića.

Prije samog slavlja blagoslovljen je nedavno postavljeni kip Nikole Tavelića. Obred blagoslova i slavlje predvodio je provincijal Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević.

Skulpturu Nikole Tavelića u je kamenu isklesao akademski kipar Veno Jerković iz Kaštel Kambelovca, a postavljena je u nišu postojeće kompozicije kamenog spomenika koji je naslonjen na pročelje crkve, a nedavno je obnovljen sredstvima Ministarstva kulture.

Provincijal Blažević u homiliji je ukazao na važnost prvog hrvatskog sveca. Zahvalio je rektoru gvardijanu fra Ivanu Bradariću i fratrima samostana svetog Frane na svemu što su u proteklim godinama činili za popularizaciji prvog hrvatskog svetca.