Budi dio naše mreže
Izbornik

U Šikićima proslavljen spomendan sv. Antuna Padovanskog

Pula (IKA)

U prigradskom naselju Šikići, na periferiji Pule, na području Župe sv. Ivana Krstitelja, spomendan sv. Antuna Padovanskog proslavljen je različitim sadržajima u subotu 15. i nedjelju 16. lipnja na prostoru oko stare škole u središtu mjesta.

Svetog Antuna Padovanskog u tom naselju se posebno časti zbog kapelice posvećene njemu u čast koja je ondje postojala u povijesti, a 2009. je ponovno sagrađena, nedaleko mjesta gdje se nalazila prije.

Osim molitvenog dijela, kojeg je predvodio župnik Župe sv. Ivana Krstitelja o. Đuro Hontić, arhitekt Anton Percan održao je izlaganje pod naslovom „Povijesni prikaz štovanja sv. Antona u našem kraju“. U sklopu predavanja prikazani su video-intervjui s nekoliko starijih žitelja naselja Šikići, koji se još sjećaju postojanja stare kapelice posvećene sv. Antunu. O staroj kapelici su govorili Laura Levak, Luciano Šikić, Mila Ribarić i Egidio Buždon. Predaja kaže da je koncem 19. stoljeća jedan čovjek teretnim kolima s konjskom zapregom prevozio pijesak, na raskrižju Medulinske ceste i Puta od Fortice konji su se jako uznemirili, čovjek se našao u životnoj opasnosti te je u tom trenu zavapio „Sveti Antone, pomozi!“. Tragedija je izbjegnuta, a on je u znak zahvalnosti  podigao zavjetnu kapelicu na tome mjestu.

Osim toga, predaje donose naznaku još jednog razloga podizanja kapelice. Etnografske spoznaje potvrđuju da su raskrižja u povijesti imala jaku simboliku povezanu s različitim legendama, koja su često obuhvaćala sadržaje na rubu vjerskih i ezoterijskih komponenti. Mjesto gdje se nalazi kapelica sv. Antuna raskrižje je puteva još od vremena Rimskog carstva, najstariji mještani prenose kazivanja koja su slušali u djetinjstvu, o navodnim natprirodnim viđenjima na tom križanju. Tako je osim zavjeta sv. Antunu, i to bio razlog za izgradnju kapelice na tome mjestu, koje je, po postavljanju tog simbola vjere, postalo ljudima „pitomije“ i mnogo manje nelagodno za prolazak u noćnim satima jer su duboko vjerovali da ih sv. Antun štiti.

Kapelica je srušena početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća kod širenja ceste. Za te je građevinske radove proširenja ceste u to doba poslove prijevoza teretnim vozilom vršio Ivan Zec. Saznavši za rušenje kapelice, svjestan važnosti tog simbola vjere, nastojao je spasiti ono što se moglo. Kameni blok na kojem je bila izrađena stara kapelica, odnio je kući te na njemu izgradio kapelicu u vlastitom dvorištu.

No, među žiteljima nikada nije zamrla želja za ponovnim postavljanjem kapelice u čast sv. Antunu na mjesto gdje je stajala više desetljeća. Početkom novog tisućljeća ispunilo se vrijeme da kapelica sv. Antunu u Šikićima bude ponovno izgrađena nedaleko svog nekadašnjeg mjesta. Zbog znatno šire ceste, lokacija za izgradnju premještena je nekoliko metara sjevernije. Zemlju za kapelicu ustupila je Laura Levak, a izgrađena je zajedničkim zalaganjem mještana.

Kod samog pokretanja ideje, mještani su se na spomendan sv. Antuna okupljali na molitvu na mjestu gdje je ona bila predviđena. Kapelica je dovršena i blagoslovljena 2009. godine i od tada se svake godine kod kapelice mještani okupe na molitvu, a u središtu mjesta, u nedjelju nakon blagdana, u čast sv. Antunu organizira se niz sadržaja, molitvenih, kulturnih, sportskih i gastronomskih.

Dio kulturnog programa ove je godine bilo i kazivanje poezije mještanke Line Kontošić, koja je svoj nastup zaključila stihovima koji prizivaju, u budućnosti, izgradnju barem manje crkve na području mjesta Šikići.