Budi dio naše mreže
Izbornik

U Sindelfingenu proslavljen spomendan Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta

Sindelfingen/Leonberg (IKA)

Blagdan Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta proslavljen je u nedjelju 24. rujna 2023. u hrvatskim katoličkim zajednicama Sindelfingen i Leonberg.

Svečane mise u crkvi Presvetog Trojstva u Sindelfingenu i u crkvi sv. Ivana u Leonbergu predslavio je dugogodišnji voditelj tih zajednica, gvardijan Samostana Gospe Sinjske i upravitelj svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman. Suslavio je sadašnji voditelj zajednica fra Ivan Škopljanac-Mačina.

Fra Ivan je na početku, pozdravivši sve, izrazio radost što je bivši voditelj nakon dvije godine ponovno došao među njih.

Fra Marinko je u propovijedi naglasio da je čitava ljudska povijest prepuna primjera koji nam očituju Božju brigu za nas. Koliko je samo riječi, djela i gesta u kojima je više nego očita Božja ljubav. Božja briga se očitovala preko proroka i patrijarha, a vrhunac Božje brige i ljubavi je u Isusu Kristu. On ulazi u povijest kao jedan od ljudi, začet od žene u čistoj ljubavi po djelovanju Duha Svetoga. Žena mu je dala svoju krv i život te ga rodila kao najveći dar čovječanstvu, istaknuo je.

U svojoj zaljubljenosti u Boga i čovjeka Marija u vjeri i predanju svojom slobodnom voljom i cijelim svojim bićem prima Božje čedo, postaje Bogomajkom, udomila ga, uvela ga u nas život i povezala ga s nama zauvjek. Stoga je i razumljiva vjera i zaljubljenost kršćana i našeg hrvatskog naroda u Mariju, Isusovu Majku, štujući ju kao Bogorodicu, koju po majčinstvu dijelimo sa samim Sinom Božjim, imamo zagovornicu pred pravednim nebeskim Ocem. Ono što je majka u obitelji to je Marija u Crkvi – rekao je fra Marinko.

Blagdan Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, kao i sva Marijina svetišta diljem domovine Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u kojima se rado okupljamo, simboliziraju Marijinu ljubav i njezinu prisutnost u našem narodu već četrnaest stoljeća. Taj sveti i najstariji lik, po kojem su gazili brojni tuđinski osvajači, pronađen je u 19. stoljeću u Biskupiji kod Zvonimirova Knina. Simbol je hrvatske teške mučeničke povijesti, vjere i zajedništva. Taj Gospin lik uzdigli smo u prigodi proslave trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata slavljima i po domovini i po svijetu – podsjetio je propovjednik.

Rekao je da žele zahvaliti Gospi – Kristovoj i svojoj majci za njezinu dugu prisutnosti u hrvatskom narodu i osobnim životima. „Zato budi ponosan, moj narode, sto imaš takvu zaštitnicu i zagovornicu!“, istaknuo je o. Vukman.

Propovijed je zaključio molitvenim vapajem: „Najvjernija odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!“

Prikupljena kolekta namijenjena je za obnovu i uređenje sinjskoga svetišta i pročelja crkve, a fra Marinko je nazočnim vjernicima kratko predstavio projekte u obnovi.

Nakon mise u Sindelfingenu vjernici su bili pozvani u dvorište crkve uz kratku zakusku i bratski razgovor  te prigodni  program, u kojem je nastupila mladež i djeca okupljeni u folkloru Hrvatske katoličke zajednice.