Budi dio naše mreže
Izbornik

U Singapuru Crkva slavi 200. obljetnicu djelovanja

Singapore (IKA)

Svečanom misom koju je 13. prosinca predvodio kardinal William Goh, lokalna Crkva u Singapuru započela je proslavu jubilarne 200. obljetnice djelovanja na tome području, prenio je Vatican News.

Početkom djelovanja mjesne Crkve smatra se dolazak na otok svetog Laurenta Marie Josepha Imberta (1796.-1839.), francuskog misionara Družbe za vanjske misije u Parizu (Mep), 11. prosinca 1821. godine.

Zajedno s inauguracijskom misom, slavljenom uz izravni prijenos putem interneta, pripremljen je i logo te pokrenuta službena web stranica jubilarne godine pod nazivom “Catholic200SG” koja će imati za temu “Svijetlite i sjajte vjerom”, u skladu s pastoralnim ciljevima nadbiskupije, odnosno promicanjem više misionarske i životvornije mjesne Crkve. Godina 2021. bit će posebna godina za obnovu vjere singapurskih katolika. Proslava će im također pomoći da uvide ulogu Crkve u razvoju Singapura tijekom posljednjih 200 godina, posebno na područjima obrazovanja, zdravstva, društvenih usluga i međureligijskog dijaloga, objasnio je otac Valerian Cheong, supredsjednik Jubilarnog odbora te dodao: „Dok slavimo ovu važnu godinu, željeli bismo pozvati sve Singapurce – ne samo katolike – da se ujedinimo kako bismo razmijenili ideje o tome kako oblikovati bolje i brižnije društvo“.

Kako donosi web stranica jubilarne godine (https://catholic200.sg/), u sljedećih 12 mjeseci singapurski će katolici biti pozvani produbiti, otkriti, svjedočiti i slaviti svoju vjeru. Bogati kalendar događanja bit će usmjeren na te četiri teme, uključujući mise i trenutke molitve, kateheze, pokore i razmišljanja, ali i izložbe, koncerte, festivale i misijske aktivnosti. Vjernici će se moliti kako bi zahvalili svojim predcima koji su prihvatili i prenijeli katoličku vjeru u Singapur te će razmišljati o njezinim izazovima danas. Župe će organizirati duhovne i društvene aktivnosti kako bi ih potaknule da prodube svoju vjeru.

Na programu su također konferencije i sastanci o različitim vidicima katoličanstva i njegovog utjecaja na singapursko društvo, tijekom kojih će se govoriti o temama poput obrazovanja, etike u gospodarstvu, društvene odgovornosti, pružanja usluga siromašnima, jačanja obiteljskih odnosa i međureligijskog dijaloga. Među sljedećim sastancima bit će i virtualni koncert na dan Božića. Ostale inicijative uključuju izložbu slika i djela kršćanskih umjetnika, predstavljanje knjiga, prikazivanje filmova religiozne tematike, izložbu o katoličkoj kulturnoj baštini u Singapuru, razgledanje, uz pratnju vodiča, gradskih katoličkih povijesnih znamenitosti te glazbeni festival.

Vrhunac proslave bit će festival koji se održati u tjednu od 4. do 11. prosinca 2021. godine na četiri važna katolička mjesta u Singapuru: katedrali Dobrog Pastira, crkvi Svetih Petra i Pavla, crkvi Svetog Josipa i u Katoličkom centru. Na sâm dan obljetnice, 11. prosinca, završne mise istodobno će se slaviti u 32 župe nadbiskupije.

Prva evangelizacija Singapura započela je u XVI. stoljeću, kada je zajedno s doseljenicima, na Malajski arhipelag stiglo nekoliko portugalskih misionara praćenih svetim Franjom Ksaverskim. No, dolaskom Nizozemaca, kalvinističke vjeroispovijesti, koji su zabranili katoličko bogoslužje, ograničili misionarske aktivnosti, dok su biskupi tadašnje biskupije Melaka bili prisiljeni boraviti izvan tog područja, evangelizacija je prekinuta.

Katolička Crkva se vratila u Singapur nakon što je, 1819. godine, otok kupila Časna Istočnoindijska kompanija, zahvaljujući Društvu stranih misija u Parizu, a posebno svetom Laurentu Marieu Josephu Imbertu (1796. – 1839.). Poslan iz Francuske da se brine o misijama u Penangu, u susjednoj Maleziji i u Kini, svećenik je obišao otok kako bi izvijestio apostolskog vikara u Sijamu o mjesnoj katoličkoj zajednici koja je tada imala samo 200 vjernika te pozvao na stvaranje misije na otoku. U Singapuru, koji je bio povjeren Društvu stranih misija u Parizu, papa Grgur XVI. je 1841. godine uspostavio apostolski vikarijat Melaka-Singapur, a 1972. godine postao je nadbiskupija odvojena od Melake. U ta dva stoljeća katoličko stanovništvo zabilježilo je značajan rast.

Sa svojih 157.988 krštenih, odnosno 2,8% stanovništva, Katolička Crkva u Singapuru jedna je od najdinamičnijih i najvitalnijih u jugoistočnoj Aziji, unatoč društvu koje sve više privlače materijalistički stilovi života. Najnoviji podatci Statističkog ureda Singapura pokazuju da je kršćanstvo, a posebno katoličanstvo, jedina religija koja raste u toj državi. Vitalnost je potvrđena aktivnom prisutnošću Crkve na društvenom polju, kao i velikim odazivom na liturgije. Odnosi s Državom, koja ima diplomatske odnose sa Svetom Stolicom od 1981. godine, dobri su zahvaljujući također multireligijskom karakteru singapurskog društva u kojem prevladava budistička komponenta.

 

Ključne riječi:
Crkva Singapur