Budi dio naše mreže
Izbornik

U Skopju proslavljena svetkovina Presvetoga Srca Isusova – naslovnika katedrale

Skopje (IKA)

U Skopju je u petak 11. lipnja proslavljena svetkovina Presvetog Srca Isusova – naslovnika katedrale i katedralne župe. Misu je predslavio skopski biskup i strumičko-skopski eparh Kiro Stojanov.

U homiliji je biskup Stojanov, između ostalog, istaknuo da sveti Ivan Evanđelist „razmišljajući o događaju s probodenim bokom, shvaća da rimski vojnik nije onaj koji je na silu otvorio Kristov bok – ipak je Bog onaj koji je na kraju otvorio svoje srce čovjeku i čovječanstvu“.

Otvarajući svoje srce čovjeku, Bog je na njega izlio obilje svoje milosti, izlio je ono najdragocjenije, a to je dragocjena krv njegovog Sina, koja ispire grijehe cijeloga svijeta i koja ostaje duhovna hrana na putu u vječnost. U trenutku smrti svog Sina, Bog je još jednom otvorio njegovo srce, naravno da oprosti grijehe i nakon njegove smrti da čovječanstvo obdari neizmjernim i nezamislivim darom uskrsnuća i vječnog života, poručio je otac biskup.

Tako je Bog s Kristovim otvorenim bokom izrazio svoje potpuno povjerenje i bezrezervnu ljubav prema nama, znajući kako razumjeti naše potrebe, saslušati životna traženja i s povjerenjem nam otvoriti svoje srce, premda je čovjek mnogo puta odbacio ponuđenu ljubav i neizmjerno bogatstvo njegova otvorenog srca, pronevjerio i izdao. Primivši takav dar, odgovorimo mu sa zahvalnošću i otvorimo mu svoje srce, tako da se u njega može izliti božansko obilje, sposobno da nas hrani na zemaljskom putu, sve dok ne stignemo u kraljevstvo nebesko, pozvao je biskup Stojanov.

Uz biskupa Stojanova suslavili su katedralni župnik Pavo Šekerija, kancelar Marjan Ristov i svećenici iz Skopske biskupije i Strumičko-skopske eparhije. Sudjelovale su časne sestre i velik broj vjernika.

Istog dana prijepodne, mons. Stojanov slavio je misu u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Bitoli.