Budi dio naše mreže
Izbornik

U Smiljanu blagoslovljen križ u spomen na Nikolu Teslu

Smiljan (IKA)

U Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle, u četvrtak 21. srpnja upriličena je svečanost blagoslova Križa podignuta njemu u čast.

Križ visok pet metara nalazi se blizu ulaza u Memorijalni centar “Nikola Tesla” u Smiljanu, a podignut je zaslugom udruge “Planetarna Hrvatska”. Križ je blagoslovio ekonom Gospićko-senjske biskupije i smiljanski župnik preč. Nikola Turkalj, a u obredu su sudjelovali i generalni vikar mons. Marinko Miličević i gospićki župni vikar don Anđelko Kaćunko.

Na početku svečanosti, kojoj su nazočili također ličko-senjski župan Ernest Petry i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević, okupljene je pozdravio vlč. Kaćunko i napomenuo da je križ podignut o Teslinu 166. rođendanu i u povodu 80. obljetnice njegova preminuća (2023.). Potom je istaknuo znakovitost što je taj jedinstveni “spomenik” Nikoli Tesli podignut pod geslom: “Na križu smrt je svladana i Svjetlost tamu pobijedi…!”, a to su riječi korizmenog himna koje opisuju otajstvo Isusove smrti na križu, kojom je svijet obasjan svjetlom.

Upravo te riječi, naglasio je don Anđelko, daju također ‘poveznicu’ između Križa i Tesle, koji je svojom žrtvom i genijalnim izumima također svijetu donio svjetlost, a ta nam ‘poveznica’ posvješćuje i ističe temeljnu, ali nažalost premalo poznatu značajku toga našega velikana koja glasi: Tesla – kršćanin i filozof!, rekao je vlč. Kaćunko te napomenuo da to ističe zato što se neupućenu poznavatelju Teslina života može činiti čudnim što se tome znanstvenom geniju kao “spomenik” podiže upravo križ.

“Međutim, uz ono što sam već naveo, dvostruka je poveznica između Križa i Tesle. Prvo, kao što Križ – globalni (svesvjetski) simbol vjere, nade, života i uskrsnuća – povezuje pojedince, narode i kršćanske denominacije na svim kontinentima, tako je i Tesla globalni znak koji u svijetu povezuje različitosti. Odnosno, konkretno, Tesla spaja hrvatsku domovinu i “srbski rod”, pravoslavnu obitelj i katoličko okruženje, a uz to je Europljanin u Americi te vrhunski znanstvenik i ujedno kršćanski vjernik.

Drugo, većina smatra da Tesla nije bio vjernik, nego da je vjerovao samo u znanost, ali je zapravo bilo suprotno. On je doduše prekinuo veze sa svojom Crkvom, ali našemu velikom kiparu Ivanu Meštroviću je priznao da svaki dan moli najmanje pola sata. Ipak, u Teslinoj autobiografiji ‘Moji pronalasci’ netko je – u Americi – prekrižio sve što se odnosilo na Boga i vjeru. Međutim, kako otkrivaju druge knjige o Tesli, a mnogo toga danas je dostupno i na Internetu, Tesla se sam predstavlja “kao kršćanin i kao filozof”. Dakle, upravo su ta dva aspekta njegove osobnosti najčešće zanemarena, kada ga se promatra isključivo kao znanstvenika”, naglasio je don Anđelko, dodavši da su upravo zato na križu podignutu u spomen Nikoli Tesli kao kršćaninu upisane i neke od njegovih misli, koje daju cjelovitu sliku o tome našem i svjetskom geniju, kao što su sljedeće četiri kratke misli o Bogu i vjeri:

“Dar mentalne snage dolazi od Boga, Božanskog Bića, i ako se usredotočimo na tu istinu, postajemo usklađeni s tom velikom moći. Moja me majka učila da svu istinu tražim u Bibliji.” “Ne postoji sukob između ideala religije i ideala znanosti…” “Ne jednom prilikom ste me uvrijedili, ali zbog svojih kvaliteta koje posjedujem i kao kršćanin i kao filozof uvijek sam vam oprostio i samo sam vas žalio zbog vaših grešaka.” “Ne možemo a da se ne zadivimo koliko je kršćanska religija duboko mudra i znanstvena i koliko je neizmjerno praktična te u kakvom je znatnom kontrastu u odnosu na druge religije.” Te Tesline riječi, zaključio je don Kaćunko, potvrđuju opravdanost toga jedinstvenog poduhvata – podizanja “Teslina križa”. A to je očito i iz natpisa na križu:

“Na križu smrt je svladana i Svjetlost tamu pobijedi…!”

U spomen NIKOLI TESLI 7. 1856. – 7. 1. 1943. / genijalnom izdanku hrvatskoga duha / znanstveniku svega svijeta / koji je noć pretvorio u dan / te gradio budućnost čovječanstvu.

U njegovu rodnom Smiljanu / u povodu 80. obljetnice preminuća. ‘Planetarna Hrvatska’, 2022.

Nakon obreda blagoslova don Anđelko je zahvalio najprije Planetarnoj Hrvatskoj što je Smiljanu i Gospiću darovala taj Križ, ali i Gospićaninu Marku Šimiću, vlasniku zemljišta na kojem je križ podignut. Zahvalio je potom gradonačelniku Starčeviću za razne oblike pomoći u tome projektu, zatim građevinskoj tvrtki GIVI d.o.o. iz Otočca, koja je izvela taj pothvat, kao i direktoru LIKA CESTA dr. Josi Vrkljanu za pomoć u uređenju okoliša Križa, te kamenoklesarskoj radionici MARINCEL iz Kompolja.

Poslije svečanosti, okupljene je smiljanski župnik preč. Turkalj ugostio u novouređenom župnom domu pored župne crkve u Smiljanu.