Budi dio naše mreže
Izbornik

U Solinu predstavljena knjiga „Što je žena?“ američkog spisatelja Matta Walsha

Solin (IKA/TU)

Književna večer na kojoj je predstavljena knjiga u izdanju Nakladničke kuće Salesiana „Što je žena?“ američkog spisatelja, političkog komentatora, aktivista, katolika Matta Walsha održana je u srijedu 27. rujna 2023. u Teatrinu Gradske knjižnice u Solinu.

Knjiga „Što je žena?“ nastala je prema istoimenom dokumentarcu u kojem Matt Walsh traga za odgovorom na pitanje o tome što je to žena, a čim je objavljena postala je književna uspješnica u Americi. Knjiga donosi činjenice o transrodnoj ideologiji i otkriva kako se boriti protiv ideja koje su preplavile društvo. Knjigu su predstavili Mario Milovac, diplomirani teolog, i Matija Janeš, magistar španjolskoj jezika i književnosti i magistar edukacije filozofije.

Američki politički komentator Matt Walsh proveo je nekoliko mjeseci u potrazi za odgovorom na pitanje: „Što je žena?“ za koje je mislio da ga nikad neće morati postaviti jer je za njega, inače oca petero djece, odgovor itekako očit. No, čini se da odjednom previše ljudi na njega ne zna odgovoriti. Je li žena netko tko se osjeća ili ponaša kao žena? Nisu li rodne uloge samo „društveni konstrukt“? Može li žena biti „zarobljena u tijelu muškarca“? Što uopće znači biti žena?

Nekoć davno mislilo se da definicija žene ima neke veze s biologijom, ali najstručniji stručnjaci sada kažu da to definitivno nije tako. Zbog toga je Matt Walsh odlučio napraviti dokumentarac, a nedugo zatim objavljena je i knjiga, u kojoj otkriva što je žena. Razgovarao je sa stručnjacima i postavio im jedno jednostavno i izravno pitanje: „Što je žena?“

U knjizi autor dolazi do otkrića da nitko, ni liječnici, ni terapeuti, ni psihijatri, ni političari, ni „transrodne osobe“ ne mogu ponuditi jednostavan odgovor na jednostavno pitanje. Razotkriva zapanjujuće činjenice o transrodnoj ideologiji, mada je njezini pobornici vole zvati, transrodnom teorijom. Donosi svjedočanstva roditelja koji su završili u zatvoru zato što su se usprotivili tomu da njihova djeca promijene spol. Također, donosi svjedočanstva osoba koje su prošle cijeli proces tranzicije ističući činjenicu da tranzicija nije riješila njihov problem. Saznaje kako aktivisti i raznorazni ideolozi pokušavaju zavladati umovima djece.

U cijelom kaosu neistine, autor da bi došao do odgovora, koristi se ironijom i blagim humorom. Nakon mnogobrojnih ispitivanja stručnjaka, odlazi do priprostih, „svakodnevnih“ ljudi, koji se ne zamaraju transrodnom ideologijom te ih, također, pita jedno jednostavno pitanje: „Što je žena?“ Njima je istina itekako jasna. Činjenica što je žena za njih je itekako očigledna.

Mario Milovac je istaknuo da veliki dio ideja rodne ideologije proizlazi iz feminizma. Štoviše, ističe da je riječ o radikalnom feminizmu koji je utemeljen na postavci Simone de Beauvoir da biologija nije konačna sudbina. Nakon toga otvorila se cijela „Pandorina kutija“ u ideji da ljudska egzistencija nužno ne slijedi ljudsku bit. Posljedično, došlo se do shvaćanja da je čovjek biće potpune slobode koje slobodno i samostalno determinira tko je i što je.

„Sve se ideologije prelamaju na tijelu. Ideje su temeljni sadržaj svake ideologije te pronalaze svoje ostvarenje u materijalnom svijetu. Ljudsko tijelo tvrdoglavo se opire ideologijama, stoga nije čudo što se današnje ideologije prelamaju upravo na ljudskom tijelu. Na tijelu, koje se ne može mijenjati, vidi se da rodna ideologija ne polazi od stvarnosti nego od nekakvoga ideološkoga konstrukta“, istaknuo je Milovac.

Iz iskustva vjeroučiteljskog rada u srednjoj školi Milovac tvrdi da još nije u potpunosti ekstremno zaživjela „woke“ ideologija u Hrvatskoj, ali da itekako postoje njezine pristaše. U dijalogu s ljudima, pa u konačnici s učenicima, često ga frustrira činjenica što može iznijeti bilo kakve logički točne argumente, ali pobornici takvih ideologija i dalje ostaju čvrsto uz svoje ideje. U pozadini stoji shvaćanje pojedinca da bez obzira kakva je istina i kakva je realnost on određuje i konstruira svoju vlastitu stvarnost i istinu bez obzira na sve.

Milovac je zaključio da se današnje ideje i uvjerenja uvelike utemeljuju na emocijama i na onomu što pojedinac osjeća, a odbacuje se racionalno-logično razmišljanje i zaključivanje. Cijela ta agenda vođena je fenomenom koji se danas zove tolerancija, koja postaje važnija od istine.

Uz razgovor o knjizi, o Salesiani i njenim vrijednostima govorila je njihova suradnica u marketingu Iris Delić. Nazočne je upoznala sa Salesianinom misijom i vizijom, s time kako odlučuju koje knjige će objaviti, kako izgleda proces nastanka knjige i zašto se bave odgojem i mladima.