Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu otvorena izložba Judita 500

Split (IKA)

Na svetkovinu nebeskog zaštitnika sv. Dujma, u petak 7. svibnja u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu otvorena je izložba Judita 500, objavljeno je na mrežnoj stranici Muzeja Grada Splita.

Organizator izložbe u povodu prvotiska Marulićeva epa Judita prije 500 godina je Muzej grada Splita u suradnji s Marulianumom i Gradskom knjižnicom Marka Marulića. Javnost će na izložbi prvi put istovremeno vidjeti četiri od prvih pet izdanja Judite objavljenih  u Veneciji 1521., 1522., 1586., 1627. godine, dok će treće izdanje iz 1523., koje se čuva u Državnoj knjižnici u Münchenu, biti prikazano reprintom naslovnice.

Prvo i jedino cjelovito izdanje Judite, koje čuvaju franjevci dubrovačkog Samostana Male braće, digitalizirano je i kao takvo dostupno za listanje. Muzej Grada Splita tiskao je faksimilno izdanje dubrovačkog prvotiska.

Autorice koncepta izložbe su kustosice Muzeja grada Splita Darka Perko Kerum i Marija Plazibat. Suradnici na izložbi su: ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo, viša restauratorica Muzeja grada Splita Dina Vuletin Borčić, dr. sc. Bratislav Lučin i mr. sc. Branko Jozić iz Marulianuma, a iz Gradske knjižnice: ravnateljica Grozdana Ribičić, Marija Gabriela Perić, Vesna Jukić Oštrek i Renata Vojvodić.

Dizajnerica postava izložbe je Nikolina Jelavić Mitrović, a dizajn vizualnog identiteta izložbe potpisuju Karlo Kazinoti i Mišo Komenda. Izložba je otvorena za posjetitelje u radnom vremenu Stare gradske vijećnice od ponedjeljka do petka od 10 do 14 i od 17 do 20 sati te subotom i nedjeljom  od 10 do 14 sati. Uz poštivanje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ-a, ulaz na izložbu je slobodan, objavljeno je na mrežnoj stranici Muzeja Grada Splita.