Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu pokopan fra Josip Lucić, misu zadušnicu predvodio nadbiskup Barišić

Split (IKA)

Na splitskom gradskom groblju Lovrinac u četvrtak 21. siječnja pokopan je fra Josip Lucić, franjevac Provincije Presvetog Otkupitelja i dugogodišnji dušobrižnik u Hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj. Fra Josip je preminuo u 84. godini života, 66. redovništva i 58. svećeništva.

Sprovodne obrede predvodio je fra Mate Matić, gvardijan samostana Gospe od Zdravlja na Dobromu (Split), u kojem je fra Josip djelovao i živio posljednjih godina života, a na pokopu su, uz fra Marka Mršu, provincijskog ministra, prisustvovala braća franjevci i bogoslovi.

Nakon sprovodnih obreda, slavljena je misa zadušnica za pokojnog fra Josipa kojoj je predsjedao mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski. U koncelebraciji su bili fra Marko Mrše, fra Mate Matić te dvadesetak svećenika, a za oltarom su posluživali franjevački bogoslovi.
U homiliji, mons. Barišić se osvrnuo na misionarski život pok. fra Josipa koji je u teškim prijeratnim vremenima boravio s hrvatskom emigracijom te im pružao dom izvan doma, posebno u ratnim vremenima kada je fra Josip s ostalim misionarima bio angažiran u prikupljanju pomoći za Hrvatsku.

Za kraj, mons. Barišić je zahvalio Bogu, Provinciji i obitelji za dar života i uzornog redovničkog i svećeničkog života pok. fra Josipa Lucića.
Na kraju misnog slavlja, oproštajno slovo u ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja izrekao je fra Marko Mrše, a u ime braće u samostanu Gospe od Zdravlja fra Mate Matić.