Budi dio naše mreže
Izbornik

U Splitu upaljena prva adventska svijeća

Split (IKA)

Paljenjem prve adventske svijeće u splitskom Đardinu u subotu 26. studenoga započela je splitska manifestacija „Štorije o‘ Adventa“. Molitvu blagoslova predvodio je fra Kristijan Stipanović, župnik splitske Župe Gospe od Zdravlja.

Svijeću su zapalili splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević i direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić. „Braćo i sestre, noćas započinjemo svoj adventski hod prema svetkovini Božića. Želimo se pripremiti za taj radosni blagdan i izvana i iznutra, čisteći i uređujući osobni i zajednički životni prostor, ali nadasve otvarajući svoje srce Božjem miru i Ljubavi. Neka adventske svijeće budu znakovi koji će nas podsjećati kojim putem trebamo ići, a to je put Svjetla, put Dobrote. Neka Krist, Svjetlo svijeta, od nas odagna svaku tamu, a ispuni nas svakim dobrom. Svoj adventski hod stavljamo u Ruke Isusove i naše Majke Marije moleći: ‘Zdravo, Marijo“, rekao je fra Kristijan.

„Okupili smo se večeras kako bismo simboličnim paljenjem prve adventske svijeće otpočeli advent u Splitu. Advent je doba koje je kalendarski gledano, najhladnije doba u godini. Ali, zahvaljujući ljubavi koja se u to vrijeme iskazuje među našim građanima, obiteljima i bližnjima je, ja bih rekao, najtoplije doba u godini. Svima želim da ovih nešto više od mjesec dana provedu u krugu najmilijih ispunjeni ljubavlju i srećom te da svatko pronađe onaj jedan kutak u svom životu, gdje može pomoći nekome drugome i tako mu ovaj advent učini ljepšim“, poručio je dogradonačelnik grada Splita.

„Kao i svake godine, Grad i Turistička zajednica se potrude da brojne lokacije dobiju svoje novo ruho. Tako večeras započinjemo s našom ‘Štorijom o‘ Adventa’ sa željom da svijeća nade koju danas palimo unese nadu, ljubav i radost u sve naše domove. Da svi uđemo u najljepše doba u godini, dočekamo Božić, uđemo u novu godinu i da pred nama vrijeme koje ide bude bolje s više ljubavi, pažnje i nježnosti, jer to je i cilj ovoga blagdanskog vremena“, poručila je Alijana Vukšić.

U adventskom programu u Splitu građanima i posjetiteljima pripremljena su brojna duhovna, kulturna, zabavna događanja. Adventski programi za Splićane svih uzrasta ove godine odvijat će se na Prokurativama, Šperunu i Mertojaku, dok će na Starom placu i u Perivoju programi biti u privatnoj organizaciji. Adventski program „Štorije o‘ Adventa“ pripremio je trgovačke kućice na Rivi i adventski ambijent u Đardinu. Zanimljiv sadržaj bit će dostupan i na Trgu Gaje Bulata i u Hrvatskom Narodnom kazalištu. Ove godine Hrvatski dom po prvi put organizira i novogodišnji bal.

Za vjernike je najvažniji duhovni program te mise zornice što i označava adventsko vrijeme, vrijeme priprave za blagdan Božića kao što kaže molitva koju je tom prigodom izmolio fra Kristijan: „Bože, darivatelju života i svakoga dobra, u nama si upalio čežnju da te tražimo i pohitao nam ususret da se sjedinimo s Tobom u Ljubavi. Svojim si vjernicima darovao Duha Svetoga i preporodio nas na novi život da budemo proročki narod i znak tvoga spasenja. Pomozi nam ostati budnima, osjetljivima i spremnima da te radosno prihvatimo. Prosvijetli tamu naše sebičnosti, nestrpljivosti, srdžbe i ravnodušnosti, da bismo tješili uplakane, branili slabe, zauzimali se za obespravljene, u zajedništvo primali odbačene. Po Kristu Gospodinu našem. Amen“.