Budi dio naše mreže
Izbornik

U Staroj Binguli proslavljen crkveni god

Stara Bingula (IKA)

U utorak 29. lipnja, na svetkovinu apostolskih prvaka svetih Petra i Pavla, svečano je proslavljen zaštitnik crkve i zajednice u Staroj Binguli.

Euharistijsko slavlje predslavio je župnik Župe sv. Ana u Laćarku Ivica Zrno, kojoj pripada ta filijalna zajednica, u zajedništvu sa srijemskomitrovačkim župnikom mons. Eduardom Španovićem i župnikom iz Hrtkovaca Ivicom Živkovićem.

U homiliji vlč. Zrno istaknuo je težinu i odgovornost naviještanja Božje Riječi, kao i autentičnog svjedočenja. Kako nas poučavaju liturgijski tekstovi, danas istim slavljem proslavljamo dvojicu velikana, apostolske prvake svetog Petra i svetog Pavla. Za njih ćemo sa sigurnošću reći kako ih je Bog pozvao u svoju službu i kako su u Njegovo Ime naviještali i svojim životom Boga svjedočili. Možda ćemo se zapitati koji je to pravilo po kojem Bog nekoga poziva. Krenimo samo od nas ovdje. Ono što se sviđa jednoj osobi, možda neće drugoj, ono što je drago meni možda neće naći odobravanje u očima druge osobe. Dakle kako to Bog čini, koji je Njegov kriterij?

Uzmimo samo ovu dvojicu apostolskih prvaka. Sveti Petar je skromnog porijekla, ribar po zanimanju, nije imao visoku naobrazbu, čak nakon cijelog vremena provedenog sa Isusom zatajio ga je, općenito ga opisuju kao čovjeka nagle naravi. Dok je sveti Pavao imao drukčiju pozadinu – vičan jezicima, za ono vrijeme je završio visoke i ugledne škole, dobro je situiran, ali opet za njega znamo da je bio žestoki progonitelj kršćanstva. Dakle, obojica imaju „nešto svoje“ i vjerojatno im mi ne bismo povjerili službu naviještanja.

No, Gospodin čini upravo tako, jer mu je poznato da će se nakon susreta s njime zdušno posvetiti naviještanju Njegove Riječi i autentičnom svjedočenju. Ovdje je i naša prilika. Ne gledajmo svoju životnu pozadinu. Radije promotrimo priliku koja je pred nama, a koju nam Gospodin pruža, poručio je vlč. Zrno.

Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Zrno pozdravio je sve okupljene, kako domaće, tako i hodočasnike, te zahvalio na zajedništvu euharistije. Podsjetio je da je Petrovo za većinu svećenika dan kada su u đakovačkoj katedrali primili Sveti red i postali svećenici. Stoga je Petrovo za svakog svećenika veoma važan dan. Tako je na ovogodišnje Petrovo mons. Španović obilježio 33 godine, vlč. Zrno 15 godina, a vlč. Živković 25 godina svećeništva. Osvrćući se na godine svećeništva i jubileje, vlč. Zrno je na osobit način istaknuo srebrni jubilej vlč. Živkoviću, čestitajući mu na godinama vjerne službe naviještanja Božje Riječi.

Radosni susret nastavljen je druženjem u dvorištu crkve.

Ključne riječi:
crkveni god U Stara Bingula zrno