Budi dio naše mreže
Izbornik

U Svetištu Gospe od Milosrđa proslavljen blagdan sv. Pija iz Pietrelcine

Dubrovnik (IKA)

Blagdan sv. Pija iz Pietrelcine, kapucina, stigmatika, koji je na svome tijelu nosio Kristove rane 50 godina, svečano je proslavljen u petak, 23. rujna, u biskupijskom Svetištu Gospe od Milosrđa kojim upravljaju kapucini.

Misu blagdana predvodio je i na njoj propovijedao fra Josip Sopta, gvardijan samostana Male braće u Dubrovniku.

U propovijedi je istaknuo kako je sv. Pio bio svetac modernog vremena kojega je Bog na čudesan način kroz trpljenja i bolesti koje je kroz život prolazio, u mističnim iskustvima Boga koje je doživljavao, Bog izabrao kao znak i put pobjede nad zlim i raznim duhovnim i tjelesnim bolestima suvremenog svijeta i čovjeka.

Sv. Pio doživljavao je također razna neshvaćanja od civilnog društva, a i same Crkve, jer je bio do tada neviđeni fenomen. Na svom tijelu bio je obilježen Kristovim ranama koje je nosio kroz čak 50 godina. Imao je dar neizmjernog čitanja srca i milosrđa te jake duhovne poticaje koje je pružao ljudima u svojoj ispovjedaonici.

Zato je danas sv. Pio toliko voljen među vjernicima i po čijem se zagovoru neprestano događaju čudesna obraćenja mnogih, zaključio je propovjednik.

Za blagdan su se vjernici koji se okupljaju u svetištu pripremali trodnevnicom koju su započeli 20. rujna, na dan kada je sv. Pio zadobio svete rane, a trajala je do 22. rujna, do spomena na dan kada je duša sv. Pija započela put preseljenja u vječnost. Trodnevnicu je predvodio i propovijedao fra Josip Vlašić, voditelj Franjevačke kuće molitve Masna Luka, u Bosni i Hercegovini.

Propovjednik trodnevnice je kroz propovijedi sva tri dana izlagao osnovne poticaje za duhovni život koje je sv. Pio za života upućivao vjernicima i sam živio. Na kraju svake mise predmolio je s vjernicima razne molitve koje je običavao moliti sam sv. Pio, a trodnevnica je završila euharistijskim klanjanjem.

Kako Svetište posjeduje relikviju sv. Pija koja je u crkvi stalno izložena vjernici su se pred njom zadržavali u molitvi.

Sve dane je misu, te posljednjeg dana trodnevnice euharistijsko klanjanje, pjevanjem animirao mješoviti zbor svetišta.