Budi dio naše mreže
Izbornik

U svetištu Majke Božje Remetske postavljena seizmička oprema za rano otkrivanje potresa

Zagreb (IKA)

Seizmička oprema za rano otkrivanje potresa postavljena je u srijedu 27. listopada u svetištu Majke Božje Remetske u Zagrebu.

Naime Ministarstvo kulture i medija u dogovoru sa stručnjacima odabralo je nekoliko zaštićenih spomenika kulture i zgrada bolnica za ovu donaciju. Od njih sedam odabrano je i ovo drevno svetište koje je teško stradalo u potresu.

Zamjenik priora karmelskog samostana o. Nikola Grizelj primio je ugledne goste. To su direktor tvrtke Challenge Co., Ltd Kazuo Sasaki, veleposlanica Japana u Hrvatskoj Misako Kaji, te predstavnici Ministarstva kulture i medija Rut Carek i Bruno Diklić, Ministarstva unutarnjih poslova Nina Mrkoč, Sanda Milošević i Marijan Domović, te predstavnik Seizmološke službe, Geofizičkog odsjeka, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Fiket.

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Ministarstvo kulture i medija nakon razornih potresa koji su pogodili Republiku Hrvatsku u ožujku i prosincu prošle godine uspostavilo je protokole za hitnu zaštitu koji su bili popraćeni podrškom međunarodnih partnera. Zbog dugogodišnje dobre suradnje s Hrvatskom, UNESCO je izrazio spremnost na pomoć za stradale u potresu te ponudio potporu za obnovu oštećene kulturne baštine i pružio financijsku potporu putem UNESCO-ovog Hitnog fonda.

UNESCO već dugi niz godina pokriva velik dio projekata vezanih uz prirodne i društvene znanosti, zaštitu prirodne i kulturne baštine, kao i dio koji se tiče prevencije prirodnih katastrofa te surađuje s mnogim javno-privatnim partnerima. Jedan od tih partnera je i japanska tvrtka Challenge Co., Ltd. koja se bavi izradom posebnih uređaja EQguard za rano javljanje i upozoravanje na potres.

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Ministarstvo kulture i medija osiguralo je donaciju opreme za potresom pogođena područja i područja veće seizmičke aktivnosti u Hrvatskoj u suradnji s UNESCO-om, Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj i UNESCO-ovim partnerom Kazuoom Sasakiom, direktorom tvrtke Challenge Co., Ltd.

Oprema EQguard je visoko sofisticirana i prema informacijama koje imamo ona čak neko vrijeme prije samog dolaska potresa upozorava i može pomoći pri evakuaciji. Budući da je sam uređaj malih dimenzija, ne zauzima puno prostora. Tvrtka je donirala uređaje Vladi Republike Hrvatske bez ikakvih troškova, kao ni naknadnih troškova instalacije i održavanja.