Budi dio naše mreže
Izbornik

U Tomislavgradu održan znanstveni skup “Naša ognjišta (1971. – 2021.)”

Tomislavgrad (IKA)

U dvorani Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu u srijedu 7. srpnja održan je znanstveni skup “Naša ognjišta (1971. – 2021.)” u prigodi proslave 50 godina izlaženja hrvatskog katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, izvještava mrežni portal tomislavcity.com.

O “Našim ognjištima” je s povijesnog, teološkog, kulturološkog, jezičnog, književnog i drugih gledišta govorilo 16 uglednih predavača. U pozdravnom govoru aktualni glavni urednik “Naših ognjišta” fra Gabrijel Mioč osvrnuo se na proteklih 50 godina koliko on sam djeluje u “Našim ognjištima” te zaželio iskrenu dobrodošlicu svim gostima.

Voditeljica programa Marija Letica na početku je istaknula  kako ovaj znanstveni skup ima za cilj ukazati na značaj “Ognjišta” duvanjskome i hrvatskome puku.

Fra Iko Skoko, provincijski vikar, rekao je da su “Ognjišta” bez obzira na sve poteškoće, sabotiranja, zatvore i progone opstala dugih 50 godina te da je tih 50 godina od neizmjernoga značaja za ovaj narod.

Biskupijski vikar don Željko Majić – izaslanik biskupa mons. Petra Palića

Uime mostarsko-duvanjskog biskupa mons. Petra Palića nazočnima se obratio biskupijski vikar don Željko Majić te općinski načelnik Ivan Buntić naglasivši kako je ovaj list dao nemjerljivi doprinos u razvoju identiteta i duhovnosti naših ljudi.

Ravnatelj “Kršćanske sadašnjosti” Stjepan Brebrić od srca je poželio uspjeh i Božji blagoslov “Našim ognjištima”, izrazivši suosjećanje sa svim problemima s kojima se u današnjem vremenu susreću tiskani mediji. Također, ukazao je na njihovu važnost te istaknuo kako su “Ognjišta” dugi niz godina jedan od glavnih uzora “Kršćanske sadašnjosti”, ali je dodao i da je tu došao da bi još štogod naučio o “Ognjištima” i njihovom radu te naučeno primijenio u radu “Kršćanske sadašnjosti”.

Predavači na skupu u povodu 50 godina izlaženja “Naših ognjišta”

Svoja izlaganja na skupu održali su dr. sc. Ivica Šarac (Političko i crkveno stanje u Jugoslaviji, posebice u Hercegovini, u vrijeme pokretanja Naših ognjišta i prva dva desetljeća postojanja), dr. sc. Ivo Lučić (Crkva u Hercegovini, osobito duvanjski franjevci i narod na meti komunističkih progona), dr. sc. Miroslav Akmadža (Progonjena Crkva u Hercegovini), dr. sc. fra Draženko Tomić (Katolički tisak u Bosni i Hercegovini u 20. stoljeću), dr. sc. fra Robert Jolić (Povijest Naših ognjišta/Svete baštine), fra Gabrijel Mioč (Prijelomne točke na putu Naših ognjišta/Svete baštine: svjedočanstvo iz prve ruke), Marija Majić (Osobe najuže povezane s Našim ognjištima/Svetom baštinom), Petar Mamić (Sadržaj Naših ognjišta!Svete baštine), dr. sc. Ivo Pranjković (Jezik Naših ognjišta! Svete baštine), dr. sc. Dubravko Turalija (Biblijsko-teološka djela u nakladi Naših ognjišta, osobito prijevodi Biblije i Novoga zavjeta), dr. sc. Jure Krišto (Znanstvena i publicistička obrada duvanjskih tema pod okriljem Naših ognjišta), dr. sc. Slobodan Prosperov Novak (Književnost i pjesništvo u nakladi Naših ognjišta), dr. sc. fra Tomislav Pervan (Međugorska tematika u listu i Knjižnici Naših ognjišta), Mate Krajina (Propovjednička literatura u nakladi Knjižnice Naših ognjišta), dr. sc. Vlado Pandžić (Naša ognjišta – Kršni zavičaj), dr. sc. Stipe Botica (Hrvatska usmena književnost u BiH u zbirci Matice hrvatske).

Sva izlaganja s ovoga simpozija bit će tiskana u prigodnom zborniku i naravno u nakladi “Naših ognjišta”,  objavio je mrežni portal tomislavcity.com u srijedu 7. srpnja.