Budi dio naše mreže
Izbornik

U Trnovčici osnovano bratstvo „Sv. Josip – muž pravedan“

Zagreb (IKA)

U župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici, u subotu, 19. ožujka s djelovanjem je krenulo Bratstvo „Sveti Josip – muž pravedan“.

Bratstvo je bilo težnja i želja već dugi niz godina u župi kod jedne skupine muškaraca, a konačno je izraslo kao plod Godine svetog Josipa koja je u cijeloj Crkvi bila proglašena od 8. prosinca 2020. godine do 8. prosinca 2021. godine. Tijekom Godine svetog Josipa muškarci župe pokrenuli su i predvodili pobožnost svetom Josipu svake srijede, nakon večernje mise, na koju se okupljao velik broj vjernika.

Po nadahnuću Duha Svetog, muškarci župe odlučili su, u dogovoru sa župnikom o. Mirkom Sadakom SCJ, nastaviti s pobožnošću i nakon završetka Godine svetog Josipa, odnosno nastaviti zajedničko djelovanje s ciljem širenja pobožnosti svetom Josipu. Tako je i došlo do formiranja Bratstva koje je s djelovanjem službeno započelo, simbolično, upravo na svetkovinu svetog Josipa.

Prvi susret Bratstva počeo je večernjom misom koju je slavio fra Dominik Gerbic, dominikanac, duhovnik Bratstva. Fra Dominik je u homiliji govorio o očinstvu i muževnosti u liku svetog Josipa, a između ostalog je naglasio kako, prema značenju imena Josip na hebrejskom jeziku („Bog nadodaje“), svaki muškarac mora od Gospodina moliti da mu nadoda ono što mu je potrebno da što potpunije i savršenije živi svoju muževnost i očinstvo.

Po završetku mise, Marjan Matić, voditelj Bratstva, otac četvero djece i ministrant, ukratko je predstavio Bratstvo, njegovu svrhu i ciljeve te način djelovanja. Djelovanje Bratstva bit će utemeljeno na četiri stupa: duhovnost (euharistija, svakodnevna molitva), bratstvo (zajedništvo), širenje pobožnosti svetom Josipu te karitativno djelovanje.

Bratstvo će svake srijede predvoditi pobožnost u čast svetom Josipu, dok će jednom mjesečno biti organiziran zajednički susret (kateheza, predavanje, rasprave o aktualnim temama, filmska večer i slično). Bratstvo će jednom godišnje organizirati hodočašće u Karlovac (Nacionalno svetište sv. Josipa) i Krašić, kao i duhovne vježbe.

Svrha Bratstva jest kroz bratsko zajedništvo koje svoj izvor ima u Kristu biti podrška jedni drugima te formirati svakog pojedinog muškarca na sliku Kristovu – muškarca koji će odbacivati svoje ljudske niskosti i težiti svetosti, koji se neće zadovoljavati prosječnošću i ugodom koju nudi ovaj svijet, već će nastojati izdići se iznad svjetovnog te s vjerom i pouzdanjem riskirati s Bogom, prepuštajući se Njegovoj volji i providnosti. Član Bratstva može biti svaki punoljetni muškarac katolik. Zainteresirani za priključivanje Bratstvu mogu se javiti na mail svjosip.mp@gmail.com.