Budi dio naše mreže
Izbornik

U Trnovčici proslavljena svetkovina Marije Majke Crkve

Zagreb (IKA)

Župa Marije Majke Crkve u Trnovčici proslavila je u ponedjeljak 10. lipnja svetkovinu nebeske zaštitnice. Slavljene su dvije mise, poldanju je predvodio fra Miljenko Vrabec, župnik župe sv. Leopolda Mandića u Dubravi, a poslijepodnevnu vlč. Vladimir Hren, župnik župe sv. Luke u Travnom u zajedništvu sa župnikom o. Mirkom Sadakom, svećenicima iz dekanata kao i iz župe u Trnovčici.

Vlč. Hren je istaknuo snagu Gospinog zagovora kao Majke Crkve, kao onu koja daje snagu ovom svijetu u brojnim potrebama i iskušenjima života. Upitao je gdje su, u ovo vrijeme sloboda i prava, vjernici koji su spremni živjeti svoju vjeru do kraja, te izrazio nadu kako je Crkva već nadživjela nedavni komunistički režim koji je Crkvu ograničavao, ali je narod ostao vjeran, poput Blažene Djevice Marije.

Vlč. Hren je poticajno govorio o mnogim iskustvima potvrde Božje ljubavi i Gospina zagovora kroz njegov svećenički život te služeći Bogu u župama u kojima je djelovao. Pozvao je vjernike da mole i blagoslivljaju svoje svećenike, susjede, prijatelje, da se mole jedni za druge jer je to Božja volja za sve – da ostanu u ljubavi poput Marije, zaštitnice Crkve. Vlč. Hren zahvalio je župljanima i okupljenim vjernicima, ministrantima i članovima župnog vokalno-instrumentalnog sastava Vox Cordis na primjetnom i snažnom osjećaju za pobožnost i ugodnom zajedništvu u molitvi.

Na uočnicu blagdana tj. nakon duhovske nedjeljne večernje mise župljani su se okupili na platou pored crkve i u zajedništvu proslavili oba povezana blagdana uz glazbu i druženje, a odazvao se veliki broj župljana.

Župa Marije Majke Crkve u Trnovčici osnovana je 1993. te svoju zaštitnicu i čuvaricu slavi već 26 godina.

Blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve slavi se odmah nakon velike duhovske nedjelje rađanja Crkve.