Budi dio naše mreže
Izbornik

U Varaždinu predstavljena knjiga „Molitva s pogledom na Karmel“

Varaždin (IKA)

Knjiga Marijana Borovca, OCDS „Molitva s pogledom na Karmel“ predstavljena je u ponedjeljak, 13. svibnja 2024., u Centru za mlade Varaždinske biskupije, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Na predstavljanju knjige govorili su vlč. Zoran Gložinić, teolog Mario Stančić i nakladnik Vitomir Stanek.

Stanek je poručio da se „na neke nevjerojatne načine knjiga širi među ljudima i mislim da svaki onaj koji vjeruje u Boga to može shvatiti – ja osobno smatram da je ovo vođeno Duhom Svetim.“

Zatim je Stančić govorio o molitvi s karmelskog aspekta, što molitva uopće jest i što vjernika potiče na molitvu. „Knjiga predstavlja najviše vrhunce molitve te donosi opise najnižih i najtajnijih molitvenih dubina koje potječu iz ljudskog srca. U molitvi stajemo pred svoga ljubljenog kralja, svog ljubljenog Gospodina i tada bi bilo dobro pripremiti se za Njegov dolazak u naše srce. Bog neprekidno kuca na vrata srca, On tu želi boraviti“, naglasio je.

Vlč. Gložinić je govorio o Karmelu –  od Starog zavjeta tj. proroka Ilije i događaja na brdu Karmelu do nastanka te reformiranja reda u vrijeme sv. Terezije Avilske i sv. Ivana od Križa. Predstavio je različite grane karmelskog reda, njihovu prisutnost u Hrvatskoj danas i raširenost karmelske duhovnosti. Istaknuo je da mu se sviđa način na koji je knjiga napisana poručivši da je tekst jasan i koncizan. „Primjećuje se da je knjiga došla iz pera čovjeka koji dugo godina živi karmelsku duhovnost. Napisao ju je vjernik s bogatim molitvenim iskustvom. Mislim da je dragocjena literatura za učenje o molitvi. Ovo je dragocjen priručnik ne samo o karmelskoj, nego i molitvi općenito. Ovo je bogata tradicija Crkve i karmelskoga reda; doista bih ju preporučio početniku, ali i osobi koja je zrela u vjeri“, poručio je.

Na kraju susreta, uime Varaždinske biskupije i Biskupijske knjižnice „Varaždin“ nakladniku je čestitala voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal. „Nalazimo se u godini molitve koju je proglasio papa Franjo – hvala vam što ste nas potaknuli ovom knjigom da još više prionemo uz molitvu“, zaključila je.