Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vodnjan vraćena restaurirana slika „Posljednja večera“

Vodnjan (IKA)

Djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba dopremili su u srijedu 11. svibnja u Vodnjan sliku „Posljednja večera“, ili kako ju drugi nazivaju „Pričest apostola“ iz 1598. godine slikara Giovannija Contarinija (1549.- 1604.). Slika je bila naručena u vrijeme bratovštinskog upravitelja Antonija Virizzoa. Slika je veličine 2,50 x 3,73 m, druga po veličini u Istri.

Slika je bila preuzeta prije tri godine te je restaurirana i zaštićena voskom, na novom nosivom okviru sa specijalnim zategama za „rad“ slike prema klimatskim uvjetima. Na njoj su radili tri godine viši restaurator Orest Šuman, konzervator restaurator Jurica Milinković i konzervator restaurator savjetnik Slobodan Radić. Radilo se oko 6400 sati. Samo je materijal koštao oko 46.000 kuna, a ukupna cijena gotovo pola milijuna kuna.

Slika ima važnu povijesnu i teološku poruku. Dok se Europom, kao i u našim krajevima, širio protestantizam koji umjesto sakramentalne prisutnosti Kristove u euharistiji slavi samo spomen Posljednje večere, Vodnjan se opredijelio za pravovjernost i cjelovitost kršćanske vjere. A samo osam godina kasnije ista bratovština pod istim upraviteljem Virizzijem naručuje i veliku oltarnu palu Bogorodice pod čijim se plaštem sklanjaju Vodnjanci pred protestantskom olujom.

Ključne riječi:
posljednja večera Vodnjan